Zdroj: Freepik
Vánoční pudink do mikrovlnné trouby
Přestože se připravuje v mikrovlnné troubě, jeho chuť a struktura zůstává bohatá a požitkářská, přesně taková, jakou má tradiční vánoční pudink mít.
Ingredience
- 100 g Změklé nesolené máslo a další na vymazání
- 100 g Tmavě hnědý cukr
- 2 Velká vejce
- 100 g Hladká mouka
- 11⁄2 lžíce Směs koření (skořice, muškátový oříšek, zázvor)
- 250 g Směs sušeného ovoce
- 50 ml brandy
- Kůra z jednoho pomeranče
- 2 polévková lžíce Treacle
- Jedlá cesmína na ozdobu (volitelně)
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve ve velké míse vhodné do mikrovlnné trouby utřete máslo a tmavě hnědý cukr do pěny. Může se to zdát jako příliš velká námaha, ale čím více másla a cukru utřete, tím nadýchanější pudink bude.
Do směsi postupně přidávejte vejce a po každém přidání je dobře vyšlehejte. Dávejte pozor, abyste tento krok neuspěchali, protože příliš rychlé přidání vajec může způsobit srážení směsi.
Do mísy prosejte hladkou mouku a směs koření. Jemně míchejte, dokud se nespojí. Opět se vyvarujte přílišného míchání, protože by mohl být pudink tuhý.
Poté vmíchejte rozmixované sušené ovoce, brandy, pomerančovou kůru a melasu. Přidáním brandy a tresti jako poslední zajistíte, že se tyto chutě během míchání neztratí.
Vymažte 1,5l misku na pudink vhodnou do mikrovlnné trouby a nalijte do ní směs. Díky zkušenostem jsem se naučila nechat si asi centimetr od vrchu, protože tento pudink může hodně vykynout.
Mísu přikryjte talířem vhodným do mikrovlnné trouby a vařte v mikrovlnné troubě při výkonu 600 W po dobu 8 minut. Nezapomeňte pudink sledovat, protože mikrovlnné trouby se liší a nechcete ho převařit.
Před vyklopením na talíř nechte pudink 5 minut odpočívat. Doba odpočinku umožní pudinku mírně ztuhnout a usnadní jeho vyjmutí z mísy.
Nakonec pudink těsně před podáváním ozdobte jedlými cesmínami. Je to čistě volitelné, ale dodá to klasický sváteční nádech.