INZERCE

Zdroj: FB: Recepty co vařily naše babičky

Vánočka z 9 pramenů

Vánočku z 9 pramenů peču každý rok v prosinci a každou rodinu těší její bohatá chut´ a nádherný vzhled. Její příprava je sice trochu časově náročnější, ale konečný výsledek rozhodně stojí za to.

INZERCE

Ingredience

porce
2
  • 40 g droždí Přidáno do
  • 110 g cukru krupice Přidáno do
  • 250 ml mléka Přidáno do
  • 500 g polohrubé mouky Přidáno do
  • 3 špetky Soli Přidáno do
  • 2 kus žloutky Přidáno do
  • 125 g masla Přidáno do
  • Citronová kůra z citronu Přidáno do
  • 40 g rozinek Přidáno do
  • 1 vejce na potření vánočky Přidáno do
  • Mandle Přidáno do
INZERCE

Postup

360 min.
1. Krok

Mouku prosejte do velké mísy a uprostřed udělejte jamku. Do jamky vlijte trochu vlažného mléka, přidejte droždí a cukr. Přikryjte utěrkou a nechte asi 15 minut kvasit.

2. Krok

Poté do mísy přidejte zbytek mléka, vejce, cukr, sůl, nastrouhanou pomerančovou a citronovou kůru, rozpuštěné máslo a rozinky. Těsto vypracujte do hladka. Těsto by mělo být trochu tvrdší, raději ho nepřimíchejte více mouky. Nechte ho povstat pod utěrkou asi hodinu na teplém místě.

3. Krok

Poté těsto rozdělte na devět stejných částí. Každou část vyválejte na 50 cm dlouhý váleček. Z válečků upleťte trojpramennou vánočku.

4. Krok

Pletení z devíti válečků není jednoduché, ale je to zábavné. Doporučuji si na internetu vyhledat návod, jak na to. Je důležité si uvědomit, že horní i dolní konec musí být zašpetkován, aby se vánočka nerozpadla.

5. Krok

Vánočka by měla kynout minimálně dvě hodiny na teplém místě. Před pečením ji potřete rozšlehaným vejcem.

6. Krok

Pečete v předem vyhřáté troubě na 160 stupňů asi 50 minut. Pozor, horní část vánočky se peče rychle, tak ji v průběhu pečení přikryjte alobalom, aby nespalila.

7. Krok

První plátek položte na plech vyložený pečicím papírem a rukou lehce přitlačte střed plechu po celé jeho délce, abyste mohli položit druhý plátek.

8. Krok

Na druhé patro použijte 3 bochníky.

9. Krok

Položte na něj první vrstvu chlebíčků a přetáhněte okraje přes první, nejspodnější vrstvu.

10. Krok

Poslední vrstvu tvoří dva copy, které vytvarujete do spirály a položíte na vrchol housky.

11. Krok

Vánočku potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi.

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Mascarpone

130 recepty

Rýže

176 recepty

Bezmasé pokrmy

1343 recepty

Masové pokrmy

1376 recepty

Těstoviny

302 recepty

Saláty

266 recepty

Sušení

28 recepty

Dýně

51 recepty

Oběd

2805 recepty

Dezert

1886 recepty

Smažené

489 recepty