Zdroj: FB: Recepty co vařily naše babičky
Vánočka z 9 pramenů
Vánočku z 9 pramenů peču každý rok v prosinci a každou rodinu těší její bohatá chut´ a nádherný vzhled. Její příprava je sice trochu časově náročnější, ale konečný výsledek rozhodně stojí za to.
Ingredience
- 40 g droždí
- 110 g cukru krupice
- 250 ml mléka
- 500 g polohrubé mouky
- 3 špetky Soli
- 2 kus žloutky
- 125 g masla
- Citronová kůra z citronu
- 40 g rozinek
- 1 vejce na potření vánočky
- Mandle
Nejnovější letáky
Postup
Mouku prosejte do velké mísy a uprostřed udělejte jamku. Do jamky vlijte trochu vlažného mléka, přidejte droždí a cukr. Přikryjte utěrkou a nechte asi 15 minut kvasit.
Poté do mísy přidejte zbytek mléka, vejce, cukr, sůl, nastrouhanou pomerančovou a citronovou kůru, rozpuštěné máslo a rozinky. Těsto vypracujte do hladka. Těsto by mělo být trochu tvrdší, raději ho nepřimíchejte více mouky. Nechte ho povstat pod utěrkou asi hodinu na teplém místě.
Poté těsto rozdělte na devět stejných částí. Každou část vyválejte na 50 cm dlouhý váleček. Z válečků upleťte trojpramennou vánočku.
Pletení z devíti válečků není jednoduché, ale je to zábavné. Doporučuji si na internetu vyhledat návod, jak na to. Je důležité si uvědomit, že horní i dolní konec musí být zašpetkován, aby se vánočka nerozpadla.
Vánočka by měla kynout minimálně dvě hodiny na teplém místě. Před pečením ji potřete rozšlehaným vejcem.
Pečete v předem vyhřáté troubě na 160 stupňů asi 50 minut. Pozor, horní část vánočky se peče rychle, tak ji v průběhu pečení přikryjte alobalom, aby nespalila.
První plátek položte na plech vyložený pečicím papírem a rukou lehce přitlačte střed plechu po celé jeho délce, abyste mohli položit druhý plátek.
Na druhé patro použijte 3 bochníky.
Položte na něj první vrstvu chlebíčků a přetáhněte okraje přes první, nejspodnější vrstvu.
Poslední vrstvu tvoří dva copy, které vytvarujete do spirály a položíte na vrchol housky.
Vánočku potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi.