Vaječnák
Domácí vaječnák s minimem kvalitních surovin. Pokud vynecháte rum, můžete dopřát i dětem.
Ingredience
- 300 ml Plnotučné mléko
- 300 ml Smetana ke šlehání
- 150 ml bílý rum
- 120 g krystalový cukr
- 6 žloutky z čerstvých vajec
- 1 vanilkový lusk
- 1 čl Skořice
- 1 čl Skořice
- 5 hřebíček
- Štipka mletý muškátový oříšek
- 2 ks Badian
Nejnovější letáky
Postup
Mléko a smetanu přelijte do menšího hrnce.
Vanilkový lusk podélně rozřízněte a nožem vyškrábněte všechna zrnka.
Přidejte je do hrnce spolu se skořicí, muškátovým oříškem, hřebíčkem a badyánem.
Směs zahřejte na teplotu 60 C a občas ji promíchejte.
Mezitím vyšlehejte žloutky s cukrem do husté pěny.
Když je mléčná směs horká, přidávejte ji po lžících ke žloutkům a pokaždé promíchejte metličkou. Tímto způsobem přidejte ke žloutkům pouze polovinu mléčné směsi. Udělejte to tak, aby žloutky nedostaly teplotní šok a likér se nerozmíchal.
Poté vše přelijte zpět do hrnce a za pravidelného míchání metličkou zahřejte na 70 C.
Likér sundejte z plotny a nechte ho trochu vychladnout.
Nakonec přidejte bílý rum a dobře promíchejte.
Likér přeceďte přes sítko a uložte do láhve v chladničce.
Pokud ho nevypijete dřív, vydrží vám několik dní :-)