Těsto na croissanty
Těsto na croissant. Croissanty jsou oblíbená francouzská snídaně. Těsto je lehké, nadýchané a plné vrstev. S náplní nebo bez ní, croissanty jsou vždy dobrou volbou!
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 2 lžíce soli
- 50 g cukru
- 10 g sušeného nebo
- 20 g čerstvého droždí
- 250 ml mléka
- 300 g másla na listování
- 1 vejce na potření
Nejnovější letáky
Postup
Do mísy si dáme mouku, sůl, cukr a droždí. Přidáme mléko a zpracujeme v hladké těsto. Necháme kynout asi 2 hodiny.
Když těsto vykyne, rozdělíme ho na dvě části. Každou část rozválíme na plát o tloušťce asi 1 cm. Na jeden plát těsto položíme 150 g másla a přiklopíme druhým plátem. Okraje pečlivě stlačíme, aby se zablokovalo máslo.
Těsto se máslem dáme na 20 minut do lednice. Poté těsto znovu rozválíme na plát o tloušťce 1 cm, složíme na třetiny a dáme zase chladit. Tento postup opakujeme ještě dvakrát.
Nakonec těsto rozválíme na plát o tloušťce asi ½ cm. Těsto si rozkrájíme na trojúhelníky, které odtud začneme zavinovat do tvaru croissantů.
Před pečením croissanty potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme při 220 stupňích asi 15 minut, dokud croissanty nebudou zlatavé.