Zdroj: https://pixabay.com/photos/cuisine-delicious-meat-detail-18796/?download
Svíčková
Svíčková ve smetanové omáčce je považována za královnu českých omáčkových pokrmů, česky se jí říká svíčková. Pro české rodiny je to klasické jídlo k nedělnímu rodinnému obědu, protože nejlepší je, když se maso připraví a naloží den předem.
Ingredience
- 750 g hovězí svíčkové nebo hovězího zadního
- 55 g uzená slanina
- 1 šálek ml hovězího nebo zeleninového vývaru
- sůl
- pepř
- 1 polévková lžíce octa
- 1 velká mrkev nakrájená na kostičky
- 200 g kořenového celeru střední kořen nakrájený na kostičky
- 1 střední kořen petržele
- nakrájený na kostičky
- 1 velká cibule
- nakrájená na kousky
- 100 g máslo
- rozpuštěné
- 10 zrnek černého pepře
- 4 bobule nového koření
- 2 dopisy bobkový list
- 1 Lžíce šťáva z citronu nebo octa
- 1 Trochu šálek ml husté smetany plus mléka
- v případě potřeby univerzální mouka
- v případě potřeby cukr
Nejnovější letáky
Postup
Maso namažte sádlem (napíchněte ho nožem nebo velkou kuchyňskou jehlou a proužky sádla propíchejte svíčkovou. Používáte-li velký kus masa, tuk předem zmrazte; snáze se pak protáhne po celé délce), osolte a opepřete, přidejte koření, na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, citronovou šťávu, ocet a maso zalijte rozpuštěným máslem, aby se utěsnilo. Nechtemarinovat v lednici přes noc.
Podlijte vývarem, přiklopte pokličkou a poduste v troubě při teplotě 160 °C, dokud nebude maso velmi měkké - mělo by jít nakrájet vidličkou. To obvykle trvá 2-4 hodiny. Maso vyjměte a zeleninu propasírujte přes jemné síto (pro extra jemnou strukturu můžete použít i plátno). Pokud textura stále není příliš jemná a krémová, použijte ruční mixér.
Přidejte smetanu a přiveďte k varu; podle chuti osolte, přidejte citron, ocet nebo cukr (já cukr nepoužívám, mrkev je obvykle dostatečně sladká). Pokud je omáčka málo hustá, můžete ji zahustit trochou mouky, ale snad to zvládnete i bez ní.
Svíčkovou nakrájejte na půl centimetru silná kolečka; ta vložte zpět do omáčky, aby se prohřála.
Podávejte s brusinkovou zavařeninou. Zcela tradičním způsobem podávání svíčkové je také vložení malého kopečku šlehačky do omáčky.