Švestkový koláč s mákem
Tento tradiční český koláč s mákem a švestkami je vhodný pro každou příležitost. Je skvělý jako odpolední svačina nebo dezert po hlavním jídle. Švestky se skvěle kombinují s mákem a dodají koláči zvláštní chuť.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 200 g cukru
- 250 g máslo
- 2 velká vejce
- 2 lžíce prášku do pečiva
- špetka soli
- 500 g švestek
- 200 g mletý mák
- 150 ml mléka
Nejnovější letáky
Postup
Mouku, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva a sůl vložíme do větší mísy a promícháme.
Přidáme máslo nakrájené na kousky a vše rukama zpracujeme do drobenky. Poté přidáme vejce a zpracujeme těsto. Polovinu těsta dáme do lednice.
Formu na pečení vyložíme pečícím papírem a rovnoměrně rozprostřeme těsto.
Švestky umyjeme, rozpůlíme a vymačkáme pecky. Položíme je na těsto.
Mák smícháme s mlékem a rozprostřeme na švestky.
Zbytek těsta vyndáme z lednice a nastrouháme na vrch koláče.
Posypeme cukrem a vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů. Pečeme přibližně 45 minut, dokud není koláč zlatavě hnědý. Koláč se švestkami a mákem je na světě!