Švédský mandlový dort
Recept na lahodný švédský mandlový koláč, při jehož přípravě se nepoužívá mouka.
Ingredience
Těsto
- 120 g Mandlový prášek
- 72 g krystalový cukr
- 50 g Mandlové lupínky
- 3 ks vaječné bílky
Máslový krém
- 120 ml Smetana ke šlehání
- 90 g nesolené máslo
- 60 g krystalový cukr
- 3 ks Vaječný žloutek
- 2 g vanilkový extrakt
Nejnovější letáky
Postup
Začneme přípravou krému Smetanu ke šlehání, cukr a vanilkový extrakt nalijeme do hrnce, přepneme sporák na střední teplotu a mícháme, dokud se všechen cukr nerozpustí.
Oddělte bílky od žloutků.
Žloutky vyšlehejte metličkou a přidejte je do smetanové směsi. Směs za stálého míchání vařte asi 6 minut a přelijte ji do mísy přikryté potravinovou fólií. Směs uložte do chladničky.
V míse ušlehejte bílky se špetkou soli do tuha.
Do sněhu opatrně vmíchejte mandlový prášek.
Připravené těsto přendejte do cukrářského sáčku a rozetřete ho na plech vyložený pečicím papírem.
Pečte 2 plechy v předehřáté troubě při 170 °C asi 20 minut.
Mandle chvíli opékejte na pánvi.
Máslo vyšlehejte mixérem a přidejte vychlazenou směs z lednice.
První plátek potřete krémem a na něj položte druhý plátek. Obvod dortu potřete krémem a vrch posypte mandlemi.