Zdroj: Pixabay : jilbrundin0
Švédský "Lussekatter"
Lussekatter neboli Luciiny kočky jsou tradiční švédské kynuté pečivo, které se peče na Lucii 13. prosince. Tento recept jsem připravila již několikrát a vždy se líbil mé rodině i hostům. Jsou měkké, mírně sladké a mají nepřekonatelnou šafránovou chuť. Z tohoto receptu je asi 20 kusů.
Ingredience
- 1 Gram Šafránové nitě
- 250 ml mléko
- 75 Gram čerstvé droždí
- 200 Gram cukr
- 125 Gram rozpuštěné máslo
- 2 Vejce
- 1⁄2 Čajová lžička sůl
- 600 Gram Pšeničná mouka
- Sultánky na ozdobu
Nejnovější letáky
Postup
Chcete-li upéct švédský lussekatter, rozdrťte šafránová vlákna v hmoždíři. Tento krok pomáhá získat ze šafránu maximum chuti.
Mléko mírně zahřejte, ale nenechte ho horké. Je důležité, aby bylo mléko pouze vlažné, protože příliš horké mléko zničí kvasnice a těsto nevykyne.
Droždí rozdrobte ve velké míse a rozmíchejte s vlažným mlékem a 50 g cukru dohladka. To by mělo trvat asi 5 minut, dokud se droždí zcela nerozpustí.
Přidejte rozpuštěné máslo, vejce, sůl, zbylý cukr a šafrán a dobře promíchejte.
Postupně přidávejte mouku a vypracujte hladké těsto. Těsto přikryjeme a necháme na teplém místě kynout přibližně 1 hodinu, dokud se jeho objem přibližně nezdvojnásobí.
Připravte si 2 plechy s pečicím papírem.
Těsto rozdělte na 20 dílů a z každého vytvarujte pramen dlouhý asi 20 cm. Poté je stočte do tvaru \S\ a položte na plechy. Do středu každého závinu vtlačte sultánku.
Formy přikryjte a nechte ještě 30 minut kynout.
Předehřejte troubu na 200 stupňů.
Rozšlehejte zbývající vejce a potřete jím lussekatter. Po upečení tak získají krásnou zlatavou barvu.
Lussekatter pečte 15-20 minut dozlatova.
Před podáváním nechte švédský "Lussekatter" vychladnout na mřížce.