Svatomartinská pečená husa
Svatomartinská husa je tradiční jídlo, které se v České republice připravuje k výročí 11. listopadu. Čerstvá husa, pečená do zlatova s křehkou kůřičkou, podávaná s červeným zelím a knedlíkem, je lahodou, na kterou se vyplatí počkat celý rok.
Ingredience
- 1 husa
- sůl, pepř
- 1 kg jablka
- 2 Lžíce masla
- 4 cibule
- 3 Lžíce mouky
- 2 Lžíce octa
- hřebíčky
- nové koření
- bobkový list
- 3 Lžíce marmelády z červených bobulí
- půl l piva
- půl l vývaru
- knedlíky
- červené zelí k huse
Nejnovější letáky
Postup
Husu očistíme, osušíme, navnitř osolíme, opepříme a naplníme oloupanými a na čtvrtiny nakrájenými jablky. Husu zašijeme a opepříme.
Do pekáče vložíme nakrájenou cibuli a na ní položíme husu prsy dolů. Přidáme trochu vody a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 2 hodiny. Během pečení husu podléváme výpekem a obracíme.
Mezitím si připravíme červené zelí. Zelí nakrájíme na jemné nudličky a necháme dusit na másle. Přidáme nakrájená jablka, ocet, hřebíček, nové koření a bobkový list. Dusíme.
Do uvařeného dušeného červeného zelí k huse přidáme marmeládu a promícháme. Pokud je zelí moc kyselé, přidáme trochu cukru.
Když je husa hotová, vytáhneme ji z pekáče a necháme chvíli odpočinout.
Výpek z pekáče smícháme s moukou, podlijeme pivem a vývarem, promícháme a necháme chvíli povařit. Sósu pak přecedíme a podáváme k husě.
Husu podáváme nakrájenou na porce, se zelím a knedlíkem, zalejeme omáčkou.