INZERCE

Svatomartinská pečená husa

Svatomartinská husa je tradiční jídlo, které se v České republice připravuje k výročí 11. listopadu. Čerstvá husa, pečená do zlatova s křehkou kůřičkou, podávaná s červeným zelím a knedlíkem, je lahodou, na kterou se vyplatí počkat celý rok.

INZERCE

Ingredience

porce
4
  • 1 husa Přidáno do
  • sůl, pepř Přidáno do
  • 1 kg jablka Přidáno do
  • 2 Lžíce masla Přidáno do
  • 4 cibule Přidáno do
  • 3 Lžíce mouky Přidáno do
  • 2 Lžíce octa Přidáno do
  • hřebíčky Přidáno do
  • nové koření Přidáno do
  • bobkový list Přidáno do
  • 3 Lžíce marmelády z červených bobulí Přidáno do
  • půl l piva Přidáno do
  • půl l vývaru Přidáno do
  • knedlíky Přidáno do
  • červené zelí k huse Přidáno do
INZERCE

Postup

180 min.
1. Krok

Husu očistíme, osušíme, navnitř osolíme, opepříme a naplníme oloupanými a na čtvrtiny nakrájenými jablky. Husu zašijeme a opepříme.

2. Krok

Do pekáče vložíme nakrájenou cibuli a na ní položíme husu prsy dolů. Přidáme trochu vody a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 2 hodiny. Během pečení husu podléváme výpekem a obracíme.

3. Krok

Mezitím si připravíme červené zelí. Zelí nakrájíme na jemné nudličky a necháme dusit na másle. Přidáme nakrájená jablka, ocet, hřebíček, nové koření a bobkový list. Dusíme.

4. Krok

Do uvařeného dušeného červeného zelí k huse přidáme marmeládu a promícháme. Pokud je zelí moc kyselé, přidáme trochu cukru.

5. Krok

Když je husa hotová, vytáhneme ji z pekáče a necháme chvíli odpočinout.

6. Krok

Výpek z pekáče smícháme s moukou, podlijeme pivem a vývarem, promícháme a necháme chvíli povařit. Sósu pak přecedíme a podáváme k husě.

7. Krok

Husu podáváme nakrájenou na porce, se zelím a knedlíkem, zalejeme omáčkou.

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Mascarpone

133 recepty

Brokolice

76 recepty

Rýže

176 recepty

Pečivo

560 recepty

Dýně

51 recepty

Dršťky

118 recepty

Masové pokrmy

1408 recepty

Saláty

273 recepty

Čočka

38 recepty