Zdroj: LuSch for Adobe Stock
Sušenky a la babička
Každý rok o Vánocích se ve mně probudí vnitřní dítě, když připravuji křehké sušenky podle tradičního babiččina receptu. Její recept na chlebíčky plné jemné chuti vanilky a citronové kůry mi vždy připomene teplé a útulné zimní večery mého dětství.
Ingredience
- 250 Gram změklé máslo
- 125 Gram cukr
- 2 Vejce
- 500 Gram hladká mouka
- špetka soli
- 1 Čajová lžička prášek do pečiva
- 1 vanilkový lusk
- Kůra z poloviny citronu
- 100 Gram Moučkový cukr (na posypání)
Nejnovější letáky
Postup
Pečení chlebíčků začněte přípravou těsta. V míse smíchejte změklé máslo s cukrem, dokud nedosáhne krémové konzistence. Ze své zkušenosti doporučuji použít kuchyňský robot nebo mixér, aby se proces usnadnil a zajistila se jednotná konzistence.
Nyní přidejte vejce a míchejte, dokud se zcela nespojí s máslem a cukrem.
V samostatné míse smíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva. Z vanilkového lusku vyškrábněte dužinu a přidejte ji do moučné směsi, stejně jako kůru z poloviny citronu. Suché přísady dobře promíchejte.
Nyní je čas spojit suché přísady s máslovou směsí. Zde je třeba trochu trpělivosti, protože ingredience potřebují nějaký čas na spojení. Doporučuji postupně přidávat suché přísady do máslové směsi a mezitím dobře promíchat.
Jakmile je těsto dobře promícháno, můžete ho propasírovat přes mlýnek na maso nebo zdobicí sáček a vytvarovat z něj sušenky. Já vždycky používám babiččin starý mlýnek na maso, který je k tomu ideální.
Vytvarované sušenky položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 10-15 minut dozlatova.
Po upečení nechte chlebíčky krátce vychladnout a poté je posypte moučkovým cukrem. Babička byla vždycky štědrá na moučkový cukr, takže to dělám stejně.