Stifado
Hovězí osso buco neboli kližka s kostí v řeckém stylu Stifado
Ingredience
- 75 ml olivový olej
- 1 kg hovězí maso osso buco
- 800 g červená cibule
- 1 lžíci třtinový cukr v prášku
- 4 stroužky nakrájeného česneku
- 1 chilli papričku
- 4 ks bobkové listy
- 1 ks skořice
- 1 ks Badyán
- 6 kuliček nové koření
- 6 Hřebíček
- 1 lžíci oregano
- 2 Lžíce rajčatové pyré
- 50 ml červeného vinného octa
- 800 g nakrájených rajčat v plechovce
- 250 ml červeného vína
- Sůl a pepř
Nejnovější letáky
Postup
Rozehřejeme horkovzdušnou troubu na 180 °C. V zapékacím kastrolu na středně vysokou teplotu rozpálíme 2 lžíce oleje a zprudka opečeme hovězí maso ze všech stran, poté ho odebereme děrovanou lžící stranou na talíř.
Na oleji pomalu opečeme oloupanou cibuli dozlatova, poté přidáme cukr a necháme zkaramelizovat cca 5 minut. Občas promícháme, dokud nezačne hnědnout.
Přidáme koření a třtinový cukr a vše vytvoříme světlý karamel.
Přidáme červený vinný ocet. Zarestujeme rajčatový protlak a drcená rajčata. Vše vaříme další minutu, poté přidáme hovězí maso s případnou odkapanou šťávou a promícháme. Přidáme bobkový list, skořici, rozdrcené nové koření, hřebíček a oregano.
Plechovky vypláchneme vínem a to nalijeme ke směsi, poté přidáme třetinu plechovky vývaru, popř. vody. Dochutíme solí a dobře promícháme. Přivedeme k varu, znovu promícháme, přikryjeme pokličkou a dáme na 1 hodinu do trouby na 180°C
Kastrol opět promícháme. Pokud je omáčka moc hustá, přidáme další střik vody. Znovu přikryjeme a pečeme v troubě další hodinu či dokud maso nezměkne.
Maso podáváme horké s čerstvým oreganem a pečivem nebo mandlovou rýží.