:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/Dq67NuCFcxpmyBtqvt9r/6fbfce2785eb48b2fa86e8be8d482f.jpeg)
Stifado
Hovězí osso buco neboli kližka s kostí v řeckém stylu Stifado
Ingredience
- 75 ml olivový olej
- 1 kg hovězí maso osso buco
- 800 g červená cibule
- 1 lžíci třtinový cukr v prášku
- 4 stroužky nakrájeného česneku
- 1 chilli papričku
- 4 ks bobkové listy
- 1 ks skořice
- 1 ks Badyán
- 6 kuliček nové koření
- 6 Hřebíček
- 1 lžíci oregano
- 2 Lžíce rajčatové pyré
- 50 ml červeného vinného octa
- 800 g nakrájených rajčat v plechovce
- 250 ml červeného vína
- Sůl a pepř
Nejnovější letáky
Postup
Rozehřejeme horkovzdušnou troubu na 180 °C. V zapékacím kastrolu na středně vysokou teplotu rozpálíme 2 lžíce oleje a zprudka opečeme hovězí maso ze všech stran, poté ho odebereme děrovanou lžící stranou na talíř.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/Dq67NuCFcxpmyBtqvt9r/4b280c32702dad6f810282bf4fbf32.jpeg)
Na oleji pomalu opečeme oloupanou cibuli dozlatova, poté přidáme cukr a necháme zkaramelizovat cca 5 minut. Občas promícháme, dokud nezačne hnědnout.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/Dq67NuCFcxpmyBtqvt9r/515945b5f48c22c0bd695de8340fbc.jpeg)
Přidáme koření a třtinový cukr a vše vytvoříme světlý karamel.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/Dq67NuCFcxpmyBtqvt9r/411a60a460a1ab5a281d424f8aebb8.jpeg)
Přidáme červený vinný ocet. Zarestujeme rajčatový protlak a drcená rajčata. Vše vaříme další minutu, poté přidáme hovězí maso s případnou odkapanou šťávou a promícháme. Přidáme bobkový list, skořici, rozdrcené nové koření, hřebíček a oregano.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/Dq67NuCFcxpmyBtqvt9r/727c2725ad0ee7a9a72a89daa2a707.jpeg)
Plechovky vypláchneme vínem a to nalijeme ke směsi, poté přidáme třetinu plechovky vývaru, popř. vody. Dochutíme solí a dobře promícháme. Přivedeme k varu, znovu promícháme, přikryjeme pokličkou a dáme na 1 hodinu do trouby na 180°C
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/Dq67NuCFcxpmyBtqvt9r/d1dd4a4d4887e400b9fad8e5b95b5e.jpeg)
Kastrol opět promícháme. Pokud je omáčka moc hustá, přidáme další střik vody. Znovu přikryjeme a pečeme v troubě další hodinu či dokud maso nezměkne.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/Dq67NuCFcxpmyBtqvt9r/865bd0b9c22516e52a053eb52b448d.jpeg)
Maso podáváme horké s čerstvým oreganem a pečivem nebo mandlovou rýží.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/Dq67NuCFcxpmyBtqvt9r/a42c8307ec5f9dd791f8ffde236ebd.jpeg)