Souvlaki z mletého hovězího masa
Až tenhle recept na souvlaki s jogurtovou raitou z granátového jablka zkusíte připravit doma na zahradě, jediné, co vám bude k navození dokonalé atmosféry chybět, bude šplouchání moře a žár středomořského zapadajícího slunce…
Ingredience
a náplň
- 500 g mletého masa
- 125 g bílý řecký jogurt
- 2 čerstvé nasekané červené cibule
- 1 chilli čerstvou papričku nebo podle chuti
- 3 stroužky nasekaného česneku
- snítku máty
- hrstku čerstvého koriandru
- 1 Lžíce čajovou římského kmínu
- 1 Lžíce čajovou skořice
- 6 Dopisy kafírových
- 4 nebo mleté rozdrcené hřebíčky
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
Na raitu z granátového jablka
- 1 granátové jablko
- 125 g bílého řeckého jogurtu
- 2 stroužky česneku
- limetkovou šťávu
- hrstku nasekané máty a koriandru
- 2 g koření Garam masala Tandori masala
- Sůl mořskou vločkovou na dochucení
- extra olivový olej panenský
Nejnovější letáky
Postup
1
Namleté hovězí maso promícháme s čerstvou nasekanou červenou cibulí, drceným česnekem a čerstvou krájenou chilli papričkou. V hmoždíři rozdrtíme najemno společně římský kmín, kafírové listy, hřebíček a mletou skořici na sypký prášek.
Přidáme bílý řecký jogurt a rozdrcené koření spolu s nasekanými čerstvými bylinkami. Dochutíme solí a pepřem a dáme do lednice na 30 minut odpočinout.
Mezitím, co nám maso odpočívá v chladu, si připravíme raitu z granátového jablka.
Do mísy dáme bílý řecký jogurt, osolíme a opepříme, přidáme rozdrcený česnek, koření Garam masala a vyklepaná semínka z granátového jablka, nasekané čerstvé bylinky a vše společně promícháme, dochutíme limetkovou šťávou a přendáme do misky vhodné k servírování.
Nahoře ozdobíme použitými surovinami a zakápneme kvalitním olivovým olejem.
Masovou směs vytáhneme z lednice a vytvarujeme z ní válečky.
Poté do nich napícháme dřevěné špejle vhodné na grilování a vše vkládáme na rozpálený gril na 220 °C.
Pozvolna opékáme ze všech stran cca 20 minut.
Poté servírujeme společně s raitou a opečeným pita chlebem zakápnutým kvalitním olivovým olejem. Jako fígl velice rád opékám na grilu i limetku, která, když je teplá, pustí dostatek voňavé šťávy a ozvláštní tak každý kousek špízu.