Slovenské strapačky se zelím
Strapačky se zelím a uzeným jsou tradiční slovenské jídlo, které se těší popularitě i v české kuchyni. Jsou vynikající, hodí se pro studené podzimní dny a ještě k tomu jsou velmi syté. Základem jsou bramborové šišky v kombinaci s restovaným zelím a klobásou.
Ingredience
- 600 gramy kysaného zelí
- 4 klobásy (ideálně vepřové)
- 1 cibule
- 4 hřebíček česneku
- 200 gramy mouky
- 3 středně velké brambory
- sůl a pepř podle chuti
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička majoránky
- 2 Lžíce sádla
Nejnovější letáky
Postup
Zelí spaříme vodou a pak ho necháme vypotit na sádle spolu s nadrobno nakrájenou cibulí, česnekem, kmínem, solí a pepřem.
Brambory oloupeme, nastrouháme na jemno a smícháme s moukou, osolíme a uděláme těsto. Těsto pak tvarujeme na malé šišky.
V jiné větší pánvi připravíme vroucí slanou vodu a vložíme do ní šišky. Vaříme cca 7 minut.
Klobásy nakrájíme na kolečka a opečeme na sádle.
Po uvaření je přidáme do pánve, kde máme zelí, poté přidáme majoránku a kousky klobásy, osmahneme a podáváme. Střapačky se zelím jsou na světě!