Šlehačková roláda bez mouky
Tato roláda je výjimečná tím, že neobsahuje mouku a je tak vhodná pro ty, kteří preferují bezlepkovou dietu. Roláda je velmi jemná, šťavnatá a plněná šlehačkou.
Ingredience
- 5 ks vajec
- 200 g mletých ořechů (můžete použít jakékoliv, podle chuti)
- 200 g cukru krupice
- 1 Lžíce kypřícího prášku do pečiva
- špetku soli
- 500 ml šlehačky ke šlehání
- 2 Lžíce cukru moučka
- 2 Balíčky vanilkového cukru
Nejnovější letáky
Postup
Ve větší míse smícháme mleté ořechy s kypřícím práškem. Oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu s špetkou soli.
Žloutky utřeme s cukrem do pěny. Do žloutkové pěny postupně přisypeme směs ořechů s kypřícím práškem a lehce promícháme. Nakonec do těsta opatrně vmícháme sníh z bílků.
Těsto vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a uhladíme. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut.
Po upečení necháte roládu zchladnout. Mezitím si vyšleháte šlehačku se dvěma lžícemi moučkového cukru a vanilkovým cukrem.
Vychladlou roládu potřeme šlehačkou a opatrně zrolujeme. Roládu dáme na několik hodin do lednice zchladit.