Sambal Oelek
Sambal Oelek je tradiční indonéská omáčka, která je obzvláště dobrá k pečené rybě a rýži. Její příprava je sice trochu pracná, ale výsledek stojí za to. Tento recept je ideální pro milovníky pálivých chutí.
Ingredience
- 15 červených Jalapeno papriček
- 5 začervenalých Habanero papriček
- 4 stroužky česneku
- 2 Lžíce rýžového octa
- 1 Lžíce soli
Nejnovější letáky
Postup
Paprika Jalapeno a Habanero jsou pálivé, proto je vhodné při práci s nimi nosit gumové rukavice. Opláchněte je, odstraňte stopky a většinu semínek. Pokud chcete, aby byl Sambal Oelek opravdu pikantní, semínka můžete ponechat.
Stroužky česneku oloupejte.
Papričky a česnek nasekejte na menší kousky a dejte do mixéru spolu se solí a rýžovým octem.
Vše dobře rozmixujte, dokud nezískáte hladkou pastu.
Přenesete směs do malého hrnce a na nízkém ohni pomalu k vaření, občas promíchejte.
Jakmile začnou papričky vydávat svůj charakteristický pálivý zápach, přidejte vodu a nechte vařit dalších 10 minut.
Směs poté přenesete do skleněné nádoby a necháte zcela vychladnout. Skladujte v lednici. Sambal Oelek by měl vydržet několik týdnů v lednici.