INZERCE

Zdroj: Pixabay: RitaE

Rychlé a snadné gratinování brambor a pórku

Tento recept na "bramborový pórkový nákyp" je jedním z mých nejoblíbenějších zimních jídel. Je krémový, hřejivý a velmi sytý. Tento pokrm jsem pro svou rodinu a přátele připravila už nesčetněkrát a vždycky má velký úspěch. Čerstvý pórek a brambory jsou dušené s česnekem a poté zapečené v troubě - lahůdka pro chuťové buňky!

INZERCE

Ingredience

porce
4
  • 800 Gram Brambory Přidáno do
  • 2 Kus Pórek Přidáno do
  • 200 Gram Strouhaný sýr (gouda nebo ementál) Přidáno do
  • 200 ml Cream Přidáno do
  • 100 ml mléko Přidáno do
  • 2 nakrájené stroužky česneku Přidáno do
  • sůl a pepř Přidáno do
  • muškátový oříšek Přidáno do
  • 2 Tablespoon máslo Přidáno do
INZERCE

Postup

40 min.
1. Krok

Přípravu gratinovaných brambor s pórkem začněte předehřátím trouby na 200 °C. Je důležité, aby byla trouba plně předehřátá, aby se gratin rovnoměrně propeče.

2. Krok

Zatímco se trouba předehřívá, oloupejte a omyjte brambory. Poté je nakrájejte na tenké plátky. To lze provést nožem nebo mandolínou. Čím tenčí plátky nakrájíte, tím rychleji a rovnoměrněji se upečou.

3. Krok

Pórek očistěte a nakrájejte na tenká kolečka. Já raději odkrojím spodní a horní část pórku, aby zůstala jen ta nejšťavnatější a nejvoňavější část.

4. Krok

Stroužky česneku oloupejte a nakrájejte nadrobno.

5. Krok

Na pánvi, která je vhodná do trouby (pokud ji nemáte, můžete použít zapékací misku), rozpusťte máslo a osmahněte na něm nasekaný česnek. Dbejte na to, aby se česnek nepřipálil.

6. Krok

Přidejte plátky brambor a pórku a promíchejte je s máslem a česnekem. Nechte je několik minut dusit.

7. Krok

Přidejte smetanu a mléko a dochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Nechte několik minut povařit. Tím brambory a pórek změknou a chutě se spojí.

8. Krok

Rovnoměrně na něj rozprostřete nastrouhaný sýr.

9. Krok

Pánev nebo zapékací misku vložte do předehřáté trouby a pečte gratinovaný pokrm 25 až 30 minut, nebo dokud není zlatohnědý a křupavý.

10. Krok

Před podáváním nechte gratinované brambory a pórek několik minut vychladnout. Díky tomu bude ještě šťavnatější a lépe se projeví jeho chuť.

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Mascarpone

130 recepty

Rýže

176 recepty

Bezmasé pokrmy

1343 recepty

Masové pokrmy

1376 recepty

Těstoviny

302 recepty

Saláty

266 recepty

Sušení

28 recepty

Dýně

51 recepty

Oběd

2805 recepty

Dezert

1886 recepty

Smažené

489 recepty