Zdroj: Pixabay: RitaE
Rychlé a snadné gratinování brambor a pórku
Tento recept na "bramborový pórkový nákyp" je jedním z mých nejoblíbenějších zimních jídel. Je krémový, hřejivý a velmi sytý. Tento pokrm jsem pro svou rodinu a přátele připravila už nesčetněkrát a vždycky má velký úspěch. Čerstvý pórek a brambory jsou dušené s česnekem a poté zapečené v troubě - lahůdka pro chuťové buňky!
Ingredience
- 800 Gram Brambory
- 2 Kus Pórek
- 200 Gram Strouhaný sýr (gouda nebo ementál)
- 200 ml Cream
- 100 ml mléko
- 2 nakrájené stroužky česneku
- sůl a pepř
- muškátový oříšek
- 2 Tablespoon máslo
Nejnovější letáky
Postup
Přípravu gratinovaných brambor s pórkem začněte předehřátím trouby na 200 °C. Je důležité, aby byla trouba plně předehřátá, aby se gratin rovnoměrně propeče.
Zatímco se trouba předehřívá, oloupejte a omyjte brambory. Poté je nakrájejte na tenké plátky. To lze provést nožem nebo mandolínou. Čím tenčí plátky nakrájíte, tím rychleji a rovnoměrněji se upečou.
Pórek očistěte a nakrájejte na tenká kolečka. Já raději odkrojím spodní a horní část pórku, aby zůstala jen ta nejšťavnatější a nejvoňavější část.
Stroužky česneku oloupejte a nakrájejte nadrobno.
Na pánvi, která je vhodná do trouby (pokud ji nemáte, můžete použít zapékací misku), rozpusťte máslo a osmahněte na něm nasekaný česnek. Dbejte na to, aby se česnek nepřipálil.
Přidejte plátky brambor a pórku a promíchejte je s máslem a česnekem. Nechte je několik minut dusit.
Přidejte smetanu a mléko a dochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Nechte několik minut povařit. Tím brambory a pórek změknou a chutě se spojí.
Rovnoměrně na něj rozprostřete nastrouhaný sýr.
Pánev nebo zapékací misku vložte do předehřáté trouby a pečte gratinovaný pokrm 25 až 30 minut, nebo dokud není zlatohnědý a křupavý.
Před podáváním nechte gratinované brambory a pórek několik minut vychladnout. Díky tomu bude ještě šťavnatější a lépe se projeví jeho chuť.