Roláda se šlehačkou a jahodami
Ingredience
- 5 vejce
- 300 g krystalový cukr
- 3 pl slunečnicového oleje
- 100 g Polohrubé mouky (záleží na velikosti vajec)
- 8 pl práškového cukru
- šlehačka
- 300 g Mražené jahody
- 250 g čerstvé jahody
Nejnovější letáky
Postup
Předehřejeme troubu na 180 stupňů
Oddělíme bílky od žloutků a začneme šlehat bílky na sníh. Když už sníh tuhne, přidáváme postupně po lžících krystallový cukr. Když je cukr zašlehaný začneme po jednom zašlehávat i žloutky
Nakonec přidáme 3 lžíce oleje a šleháme pod úhlem, dokud se nezačnou tvořit bublinky. Vypneme šlehač a ručně vmícháme špachtlí přesátou mouku, jemně a jedním směrem (Mouku dáváme postupně, budeme potřebovat od 100 do 120 gramů, podle toho, jak velká jsme dali vejce)
Vyložíme plech alobalom (menší plech bude dostačující) a rozprostřeme v něm rovnoměrně těsto. Pečeme v předehřáté troubě přibližně 9 minut.
Zatímco se peče těsto, ušleháme šlehačku se dvěma lžícemi moučkového cukru a odložíme do lednice
V kastrolu uvaříme 300 g mražených jahod spolu s krystalovým cukrem, dokud se jahody nerozpustí a vytvoří se silnější sirup
Pečenou roládu vyjmeme z trouby a necháme ji přibližně 10 minut trochu vychladnout. Po 10 minutách na těsto prosijeme práškový cukr, připravíme si čistou utěrku a překlopíme na ni roládu
Odebereme z vrchu alobal a roládu spolu s utěrkou stočíme směrem k sobě. Roládu necháme v tomto stočeném stavu úplně vychladnout při pokojové teplotě
Když je roláda vychlazená, opatrně ji odrolováme a těsto potřeme rovnoměrně jahodovým sirupem. Na to naskládáme šlehačku a na vzdálený konec položíme vedle sebe čerstvé jahody
Rouládu znovu opatrně zrolujeme směrem k sobě, pomáháme si utěrkou.
Roládě stačí jen přemístit na servírovací mísu, pokrýt utěrkou a nechat v chladničce vychladnout. Nakonec zdobíme šlehačkou a rozpůlenými jahodami a podáváme