Ražniči
Vepřové ražniči je tradiční jídlo z Balkánu a východní Evropy. Jedná se o špízy s marinovaným masem a zeleninou.
Ingredience
- 500 g vepřového masa
- 2 papriky různé barvy
- 1 velká cibule
- 200 g cherry rajčat
- 200 g žampionů
- 8 dřevěných nebo kovových špejlí
- 4 Lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- nasekané
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička soli
- 1⁄2 lžičky mletého pepře
- 1 citron
- 1 lžička sušeného oregana
Nejnovější letáky
Postup
Připravte si marinádu: V míse smíchejte olivový olej, nasekaný česnek, mletou papriku, kmín, sůl, pepř, citronovou šťávu a oregano. Přidávejte koření podle chuti.
Maso nakrájejte na kousky o velikosti 3-4 cm. Přidejte kousky masa do mísy s marinádou a promíchejte, aby bylo maso ze všech stran pokryté marinádou. Zakryjte mísu a nechte maso marinovat v lednici alespoň 1 hodinu, ideálně přes noc.
Mezitím očistěte zeleninu. Papriky nakrájejte na čtverce o velikosti 3-4 cm, cibuli na osminy, žampiony na poloviny a nechte cherry rajčata celá.
Pokud používáte dřevěné špejle, namočte je do vody na 30 minut, aby se při grilování nevznítila.
Na špejle navlékejte střídavě maso a zeleninu. Ujistěte se, že je maso a zelenina rovnoměrně rozdělena mezi špejle.
Předehřejte gril nebo grilovací pánev na středně vysokou teplotu. Špejle grilujte 3-4 minuty na každé straně, dokud maso není dobře propečené a zelenina získá jemnou karamelizaci.
Ražniči na plech podávejte s čerstvým chlebem, bramborovým salátem nebo rýží