Rajčatový protlak
Domácí rajčatový protlak je klasická součást mnoha receptů. Tento domácí recept je bez konzervantů a dochucovadel, takže budete přesně vědět, co jíte. Je také mnoho víc chutný než ty, které se dají koupit v obchodech.
Ingredience
- 5 kg zralých rajčat
- 2 Lžíce soli
Nejnovější letáky
Postup
Rajčata důkladně omyjeme a odstraníme stopky.
Poté rajčata nakrájíme na menší kousky a dáme do velkého hrnce.
Přidáme sůl a cukr a vaříme na mírném ohni asi 2 hodiny, dokud se rajčata nerozvaří na kaši.
Směs pak přecedíme přes plátno do dalšího hrnce, abychom odstranili pecky a kůži.
Výsledný protlak pak ještě jednou propasírujeme, abychom získali jemnou konzistenci a vrátíme zpět na oheň.
Vaříme dalších cca 30 minut, dokud protlak nezhoustne.
Teplý protlak plníme do sterilizovaných sklenic, zajistíme, aby byl všude stejný a žádné vzduchové bubliny a ihned uzavřeme.
Sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.