Pravý valašský frgál
Valašský frgál je tradiční český koláč, který pochází z Moravskoslezského kraje. Zvláštností tohoto koláče je jeho charakteristický tvar a použití specifických ingrediencí. Frgál se nejčastěji plní povidly, tvarohem nebo mákem.
Ingredience
- 500 g pšeničné mouky
- 250 ml mléka
- 100 g cukru
- 50 g kvasnic
- 2 vejce
- špetka soli
- 100 g masla
- 1 lžička rumu
- 500 g povidel
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžička skořice
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve si připravíme kvasnice - rozmícháme je s lžičkou cukru a pár lžícemi teplého mléka a necháme vzejít.
Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, vzešlé kvasnice, vejce, máslo a rum. Z těchto ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout na teplém místě asi hodinu.
Když těsto vykynulo, rozdělíme jej na menší kousky, z kterých vyválíme placky.
Placky potřeme povidly, posypeme moučkovým cukrem a skořicí a stočíme do tvaru koláče.
Frgály poklademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 25 minut.
Po upečení necháme frgály vychladnout a poté můžeme podávat.