:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/REXMaYn1GgKWzaDEHa1u/02822a89414e3b453719881fdae765.jpeg)
Pravý boršč
Boršč je tradiční ruská a ukrajinská polévka. Základem je vývar z masa a kostí a také směs osmažené zeleniny a červené řepy.
Ingredience
Vývar
- 3 l studená voda
- 600 g Vepřová žebra nebo hovězí maso s kostí
- 1⁄2 ks cibule
- 1 ks mrkev
- celer
- 2 ks bobkový list
- 5 ks celý černý pepř
- 1 čl sůl
Borš
- 2 ks červená řepa
- 3 ks brambory
- 2 ks mrkev
- 1 ks cibule
- 2 ks stroužky česneku
- 1 ks bobkový list
- 3 pl rajčatové pyré
- 1⁄2 ks bílé zelí
- 1⁄2 ks citronová šťáva
- černý mletý pepř
- sůl
- čerstvý kopr
- Petržel
Nejnovější letáky
Postup
Do hrnce vložíme nakrájenou cibuli, hrubě nasekaný celer, mrkev a kosti. Také přidáme bobkový list a celý černý pepř.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/REXMaYn1GgKWzaDEHa1u/b7d8d7c29a05493ee368cb85732fff.jpeg)
Zdroj: Youtube
Zeleninu s kostmi zalijeme vodou a osolíme. Pokud použijeme tlakový hrnec, vývar vaříme 30 minut. V případě, že nemáme tlakový hrnec, vývar vaříme 1 a půl hodiny.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/REXMaYn1GgKWzaDEHa1u/6e231d47df7de954864f14e0a16cd6.jpeg)
Zdroj: Youtube
Odstraníme jádro zelí a nakrájíme.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/REXMaYn1GgKWzaDEHa1u/adb595179a6176146e67b462f69b7f.jpeg)
Zdroj: Youtube
Cibuli očistíme a nastrouháme.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/REXMaYn1GgKWzaDEHa1u/b45e5b92f7672646a6ecbdc14e3597.jpeg)
Zdroj: Youtube
Mrkev očistíme a nastrouháme.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/REXMaYn1GgKWzaDEHa1u/d2d392f2e167c8ddcd735b90620208.jpeg)
Zdroj: Youtube
Cibuli nakrájíme na hrubo, brambory na větší kusy.
Na pánvi necháme rozpustit máslo a orestujeme na ní zeleninu - mrkev, cibuli, rozpuštěný česnek.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/REXMaYn1GgKWzaDEHa1u/b6cebfc5f996cc739f9b4ef4d9088f.jpeg)
Zdroj: Youtube
Maso a kosti vyjmeme z vývaru a vidličkou ho rozmačkáme.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/REXMaYn1GgKWzaDEHa1u/df1f1773ce2e7de5bd13df3b5c934b.jpeg)
Zdroj: Youtube
Vývar procedíme přes cedník.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/REXMaYn1GgKWzaDEHa1u/9f703121d18cf3d2d40594c58081da.jpeg)
Zdroj: Youtube
Jakmile máme vývar scezený, můžeme pokračovat v vaření boršče. Do čistého vývaru vrátíme zpět maso. Přidáme k němu řepu, brambory a rajčatový protlak. Polévku přivedeme k varu.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/REXMaYn1GgKWzaDEHa1u/97526c146d773d93cb36de465f1b9e.jpeg)
Zdroj: Youtube
Když začne boršč vřít, přidáme k němu zelí, dušenou zeleninu, osolíme ji a vaříme 15 minut.
Před koncem vaření přidáme ještě citronovou šťávu, nasekaný kopr a petrželovou nať. Všechno spolu pořádně promícháme.
Boršč podáváme s kysanou smetanou a nasekaným koprem a petrželovou natí.