Pravý boršč
Boršč je tradiční ruská a ukrajinská polévka. Základem je vývar z masa a kostí a také směs osmažené zeleniny a červené řepy.
Ingredience
Vývar
- 3 l studená voda
- 600 g Vepřová žebra nebo hovězí maso s kostí
- 1⁄2 ks cibule
- 1 ks mrkev
- celer
- 2 ks bobkový list
- 5 ks celý černý pepř
- 1 čl sůl
Borš
- 2 ks červená řepa
- 3 ks brambory
- 2 ks mrkev
- 1 ks cibule
- 2 ks stroužky česneku
- 1 ks bobkový list
- 3 pl rajčatové pyré
- 1⁄2 ks bílé zelí
- 1⁄2 ks citronová šťáva
- černý mletý pepř
- sůl
- čerstvý kopr
- Petržel
Nejnovější letáky
Postup
Do hrnce vložíme nakrájenou cibuli, hrubě nasekaný celer, mrkev a kosti. Také přidáme bobkový list a celý černý pepř.
Zdroj: Youtube
Zeleninu s kostmi zalijeme vodou a osolíme. Pokud použijeme tlakový hrnec, vývar vaříme 30 minut. V případě, že nemáme tlakový hrnec, vývar vaříme 1 a půl hodiny.
Zdroj: Youtube
Odstraníme jádro zelí a nakrájíme.
Zdroj: Youtube
Cibuli očistíme a nastrouháme.
Zdroj: Youtube
Mrkev očistíme a nastrouháme.
Zdroj: Youtube
Cibuli nakrájíme na hrubo, brambory na větší kusy.
Na pánvi necháme rozpustit máslo a orestujeme na ní zeleninu - mrkev, cibuli, rozpuštěný česnek.
Zdroj: Youtube
Maso a kosti vyjmeme z vývaru a vidličkou ho rozmačkáme.
Zdroj: Youtube
Vývar procedíme přes cedník.
Zdroj: Youtube
Jakmile máme vývar scezený, můžeme pokračovat v vaření boršče. Do čistého vývaru vrátíme zpět maso. Přidáme k němu řepu, brambory a rajčatový protlak. Polévku přivedeme k varu.
Zdroj: Youtube
Když začne boršč vřít, přidáme k němu zelí, dušenou zeleninu, osolíme ji a vaříme 15 minut.
Před koncem vaření přidáme ještě citronovou šťávu, nasekaný kopr a petrželovou nať. Všechno spolu pořádně promícháme.
Boršč podáváme s kysanou smetanou a nasekaným koprem a petrželovou natí.