Zdroj: Tetsunori via Adobe Stock
Portská omáčka
Bohatá a chutná portská omáčka, perfektní doplněk k pečenému masu nebo zvěřině.
Ingredience
- 2 Lžíce olivový olej
- 2 Šalotky Jemně sekaný
- 2 Toe česnek, jemně nasekaný
- 250 ml Portské víno
- 500 ml hovězí vývar
- 1 Čajová lžička cukr
- 1 Čajová lžička čerstvý tymián, jemně nasekaný
- 2 Čajová lžička Kukuřičný škrob, rozpuštěný v nějaké studené vodě
Nejnovější letáky
Postup
Pro portskou omáčku zahřejte olivový olej na velké pánvi na středním ohni. Přidejte šalotky a česnek a smažte je asi 2 minuty, dokud nezměknou.
Nalijte portské do pánve a nechte ho vařit 5 minut, dokud se objem nesníží na polovinu.
Nalijte hovězí vývar do pánve a přidejte cukr a tymián. Nechte směs 15 minut vařit.
Přidejte kukuřičný škrob do pánve a promíchejte ho. Nechte omáčku vařit další 2-3 minuty, dokud nezhoustne. Pokud chcete hustější omáčku, můžete přidat více kukuřičného škrobu.
Odeberte pánvi z plotny a nechte portskou omáčku před podáváním trochu vychladnout. Omáčku přeceďte přes jemné síto, abyste odstranili šalotku a česnek, pokud dáváte přednost hladší omáčce.