Polský žurek
Polévka žurekje tradiční polská polévka z kvasnicového zakysaného vývaru. Je to hustá polévka, která se často podává s kousky uzeného masa, klobásy, vajíčkem nebo bramborami.
Ingredience
- 1 litrů kvasnicový zakysaný vývar
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 150 g uzeného masa
- 100 g bílé klobásy
- 1 Lžíce masla
- 2 vejce
- 2 brambory
- 4 Lžíce smetany
- sůl a pepř podle chuti
- petrželka na ozdobu
- 1 Lžíce mouky na zahuštění
Nejnovější letáky
Postup
V hrnci si roztopte máslo a osmažte na něm nakrájenou cibuli dozlatova.
Přidejte uzené maso a bílou klobásu nakrájené na kousky a osmažte je dozlatova.
Přidejte prolisovaný česnek a restujte ho s masem a cibulí.
Přidejte žurek a vařte asi 20 minut.
Mezitím si v jiném hrnci uvařte vajíčka na tvrdo a oloupejte je. Brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a také je uvařte.
Do polévky přidejte uvařené brambory a smetanu a vše dochuťte solí a pepřem. Pokud je polévka příliš řídká, přidejte lžíci mouky rozpuštěné ve vodě a nechte ještě chvíli povřít.
Polský žurek podávejte s nakrájeným uvařeným vajíčkem a ozdobte petrželkou.