Plněné těstoviny conchiglioni zapékané s mascarpone a mozzarellou v Boloňské omáčce
Pokud seženete tyhle těstoviny tak určitě vyzkoušejte tuhle dobrotu. V tomto receptu spojil dva své oblíbené pokrmy Bolognesse omáčku a zapečené těstoviny a tím vytvořil tak dokonalé nevšední spojení chuti.
Ingredience
- 250 g velkých těstovinových mušliček nebo conchiglioni gigante
- 200 g mascarpone
- 100 g kuličky fit mozzarelly
- velký svazek bazalky nasekaný
- 3 stroužky česneku drceného
- 100 g parmazán nastrouhaný na servírování
- 1 polevková lžíce olivového oleje
- 2 Střední Cibule nakrájené nadrobno
- 3 Stonky řapíkatého celeru
- jemné nakrájeného na kostičky
- 2 Střední mrkve nakrájené na jemné kostičky
- 400 g mletého hovězího masa z řeznictví
- 2 stroužky česneku rozdrceného
- 250 ml červeného vína
- 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
- 1 polévková lžíce mleté sladké papriky
- 200 g konzervy sekaných rajčat
- pinch cukru
- 1 lžíce balzamikového octa
- pinch oregána
Nejnovější letáky
Postup
Na boloňské ragu si rozehřejte olej ve větším hrnci.
Vsypte mleté hovězí maso, zvyšte plamen a za pravidelného míchání opékejte dokud mleté maso nezhnědne a neoddělí se na menší kousky. Poté maso vyndejte bokem a přidejte do stejného hrnce znova trochu oleje a opět v něm vytvořte nový základ z cibule, celeru a mrkve s trochou koření. Restujte tak dloho dokud nebudou měkké a lehce zlatavé barvy.
Přidejte česnek, mletou papriku, a rajčatové pyré a opékejte dokud se vše krásně nespojí, pak zalijte vínem a nechte jej odpařit, do hrnce přidejte zpět orestované maso a přilijte konzervu s drcenými rajčaty. Nebojte se trochu naředit vývarem aby nebyla směs moc tuhá a dobře se nám dusila. Vařte 1½ hodiny, první hodinu přikryté, poté odstraňte poklici a probublávejte, dokud se rajčata nerozpadnou a maso nebude dostatečně měkké. Dochuťte solí, pepřem, cukrem a balzamikovým octem se špetkou oregana.
2
Těstoviny vyklopte do velké mísy se osolte a zalijte vařící vodou. Přikryjte poklicí a nechte 10-15 minut aby změkly – ale ne moc dlouho, těstoviny si musí zachovat určitou pevnost, abyste je mohli dále plnit.
Horkovzdušnou troubu rozehrejem na 165°C, těstoviny scedíme z vody a naplníme směsi z rozmačkaného mascarpone s mozzarellou, nasekanou bazalkou, česnekem a trochou černého pepře a soli.
Boloňská směs by měla být vlhčí, protože těstoviny absorbují část tekutiny, když se pečou. Sundejte jej z plotny a naposledy promíchejte.
Naplněné těstoviny vložte do omáčky naplněnou stranou nahoru. Pečte 45-50 minut přiklopené v zapékací míse dokud není vršek zlatavý.
Poté sundejte poklici zvyšte teplotu na 180°C posypte strouhaným parmezánem a ještě zvolna cca 10min zapečte.
Těstoviny by měli zůstat měkké a na povrchu lehce křupavé, před podáváním zakápněte olivovým olejem a posypte lístky čerstvé natrhané bazalky.