Zdroj: Pixabay: 2074413
Pilaf z quinoy a míchané zeleniny
Tento zdravý, bezlepkový a veganský recept nepochybně rozzáří vaše jídelní chvilky!
Ingredience
- 1 šálek Opláchnuté quinoy
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 2 pl olivový olej
- 1 Nakrájená cibule
- 2 stroužky česnek, mletý
- 1 žlutá paprika, nakrájená na kousky
- 1 červená paprika, nakrájená na kousky
- 1 šálek Brokolicových růžiček
- 1⁄2 šálek Hrachu
- sůl a pepř podle chuti
- Hrst nasekané čerstvé petrželky (na ozdobu)
- Klíny citronu (nepovinné)
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve quinou propláchněte pod studenou vodou, abyste ji zbavili přirozeného povlaku zvaného saponin, který může způsobit její hořkou nebo mýdlovou chuť. Z vlastní zkušenosti vím, že tento krok nevynechávejte!
Na velké pánvi rozehřejte na středním plameni olivový olej. Osmahněte nakrájenou cibuli, dokud nezprůsvitní a lehce nezezlátne. Dbejte na to, aby se nepřipálila, protože by pokrm mohl zhořknout.
Na pánev přidejte prolisovaný česnek a smažte ho asi 30 sekund, dokud nebude vonět. Dbejte na to, abyste ho nepřevařili, protože spálený česnek může zkazit chuť celého pokrmu.
Nyní přidejte nakrájenou papriku, brokolici a hrášek. Smažte je, dokud nejsou mírně měkké, ale stále křupavé. Je důležité, aby se zelenina příliš nerozvařila, protože živá křupavost dodá pilafu vynikající texturu.
Zatímco se zelenina dusí, přidejte do hrnce propláchnutou quinou a zeleninový vývar. Přiveďte k varu, snižte teplotu na minimum, přiklopte a nechte vařit asi 15 minut nebo dokud se quinoa neuvaří a tekutina nevstřebá.
Jakmile je quinoa uvařená, načechrejte ji vidličkou. Tím zabráníte tvorbě hrudek a pilaf bude vypadat nadýchaněji.
Orestovanou zeleninu smíchejte s uvařenou quinoou a dochuťte ji solí a pepřem.
Před podáváním ozdobte pilaf nasekanou petrželkou, která mu dodá svěží nádech. Klidně podávejte s citronem, protože trocha citrusů může pozvednout chuť pokrmu.