Zdroj: Pixabay: PublicDomainPictures
Perfektní šťavnatá krůta
Tato krůtí pečeně nikdy nezklame svým šťavnatým a chutným masem, které se snoubí s křupavou a dozlatova opečenou kůží.
Ingredience
- 1 Celý krocan
- 2 šálky Kosher sůl
- 2 šálky hnědý cukr
- 1 galon Kuřecí vývar
- 1 polévková lžíce Zrnka černého pepře
- 11⁄2 lžíce bobule nového koření
- 11⁄2 lžíce Nasekaný kandovaný zázvor
- 1 galon Silně ledová voda
- 1 červené jablko, nakrájené na plátky
- 1⁄2 Cibule nakrájená na plátky
- 1 tyč skořice
- 1 šálek voda
- 4 větvičky Rozmarýn
- 6 listy šalvěj
- řepkový olej
Nejnovější letáky
Postup
Večer před pečením smíchejte ve velkém hrnci na středním ohni hrubou sůl, hnědý cukr, kuřecí vývar, zrnka pepře, bobule nového koření a kandovaný zázvor. Občas promíchejte, aby se tuhé látky rozpustily, a přiveďte k varu. Poté nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu a dejte ji do chladničky. Krocan je díky solení vlhký a chutný.
V den vaření smíchejte slaný nálev a ledovou vodu v čistém pětilitrovém kbelíku. Rozmraženého krocana (s vyjmutými vnitřnostmi) vložte do kbelíku prsní stranou dolů.
Krocana uložte na 6 hodin do chladničky nebo na chladné místo a v polovině pečení ho otočte.
Předehřejte troubu na 260 °C (500 °F). Připravte si pekáč s roštem a ujistěte se, že je dostatečně pevný, aby udržel krůtu.
Krůtu důkladně opláchněte pod studenou vodou a osušte papírovými utěrkami.
Krůtu naplňte plátky jablek a cibule, skořicovou tyčinkou a šálkem vody. To krůtě nejen dodá chuť, ale také ji pomůže udržet vlhkou.
Pod kůži na prsou položte lístky rozmarýnu a šalvěje, které dodají masu aroma a chuť.
Krůtu potřete kanolovým olejem. Olej přispěje k dokonale křupavé a krásně propečené kůži.
Krocana pečte v předehřáté troubě asi 30 minut.
Snižte teplotu na 175 °C, přikryjte ptáka dvojitou vrstvou alobalu a pečte další 2 až 2,5 hodiny za občasného podlévání šťávou z pánve. Nezapomeňte, že pro šťavnatou pečeni je důležité průběžné podlévání.
Chcete-li se ujistit, že je krůta dokonale propečená, použijte teploměr se sondou vložený do nejsilnější části stehna. Měla by ukazovat 74 °C (165 °F).
Před porcováním nechte krocana 15 minut odpočívat přikrytého čerstvým alobalem.