Zdroj: Oskanov from Getty Images
Pečený bažant na divoko
Pečený bažant na divoko je skutečnou specialitou, kterou připravuji již řadu let pro rodinu při mimořádných příležitostech.
Ingredience
- 1 kus celý bažant
- 250 g slaniny
- 100 g masla
- 2 Lžíce hrubozrnné hořčice
- 2 větvičky rozmarýnu
- sůl a pepř podle chuti
- 500 ml zvěřinového vývaru
- 200 ml smetany na šlehání
- Několik lžic mouky
Nejnovější letáky
Postup
Začněme tím, že si předehřejeme troubu na 180°C. Bažanta omyjeme, osušíme a osolíme a opepříme zevnitř i zvenku. Poté ho potřeme hrubozrnnou hořčicí. Uvnitř bažanta umístíme větvičky rozmarýnu a slaninu, která dodá pokrmu nezaměnitelnou chuť.
Bažanta pečeme asi hodinu, přičemž ho opatrně poléváme vývarem.
Po hodině bažanta vyjmeme a vývar, který zůstal po pečení, slijeme do rendlíku, kde jej smícháme se smetanou na šlehání a miskou, ve které jsme smíchali mouku se vodou. Pomalu a opatrně směs vaříme na středním ohni, dokud nezhoustne – toto je můj testovaný způsob, jak připravit perfektní omáčku.
Hotového bažanta krájíme a podáváme s omáčkou. Doprovodit ho může pečené brambory nebo vaše oblíbené přílohy.