Pečené kuře s raným zelím
Super svěží jídlo z jednoho pekáčku. V Řecku se klasicky připravuje toto jidlo v zimě a s vepřový masem, je to v podstatě klasický zimní pokrm.
Ingredience
- 1 hlávka raného zelí nakrájené na velké kousky
- 2 kuřecí stehna rozdělená na dvě části
- 3 rajčata nakrájená na větší kostky
- 1 cibule nakrájená na kolečka
- 1 lžíce rajského protlaku
- 50 ml olivového oleje
- 1⁄2 šťava z citróna
- 3 kolečka citronu
- sůl a pepř
- 1 lžička cukru
- 300 ml vody na polití já používám Pí vodu BCS
Nejnovější letáky
Postup
1.Předehřejte troubu na 190 stupňů.
2. Do pekáče dejte cibuli, rajčata, kuře, nalijte olivový olej, okořeňte solí, pepřem, přidejte kolečka citronu a promíchejte. Rozložte rovnoměrně po pekáči, přikryjte pečícím papírem nebo poklopem a vložte do trouby na 20’ péct.
3. Do mísy dejte nakrájené zelí, přidejte sůl a rukama promačkejte, tak, aby zmenšilo objem. Po 20’ vytáhněte kuře z trouby a přidejte rajský protlak, cukr, zelí, citronovou šťávu a zalijte cca 300 ml vody. Promíchejte, přikryjte a vložte znova do trouby.
4. Přikryjte a pečte dalších 40-50’ v závislosti na velikosti kuřete. V průběhu pečení promíchávejte a je li potřeba, podlijte vodou. Tak 15’ před dokončením odkryjte a nechte zapéct do zlatova.
5. Na konci by mělo v pekáčku zůstat jen minimum šťávy, intenzivni chuti. Podávejte s pečivem.