Zdroj: FB: Recepty všeho druhu
Pečená krkovice v celku
Pečená krkovice v celku se zelím. Její příprava je sice trochu časově náročnější, ale výsledek stojí za to.
Ingredience
- 11⁄2 kg vepřové krkovice v celku
- 5 Karafiáty česneku
- 1 Lžíce Hořčice
- 1 kontejnery piva
- 1 cibule
- olivový olej
- sůl, pepř
- bylinky dle chuti
Nejnovější letáky
Postup
Krkovici omyjeme a osušíme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Poté si v misce smícháme olivový olej, prolisovaný česnek, hořčici, bylinky, sůl a pepř. Tuto směs promícháme a připravíme marinádu.
Maso potřeme marinádou ze všech stran a necháme alespoň hodinu odležet. Pokud máte čas, doporučuji maso nechat marinovat přes noc v lednici, bude ještě šťavnatější.
Předehřejeme troubu na 180°C. Cibuli nakrájíme na kolečka a vyložíme jimi dno pekáče.
Krkovici dáme na cibuli a podlijeme pivem. Pokud nemáte rádi chuť piva, můžete použít vývar nebo vodu.
Můj tip je zakrýt maso prvních 30 minut alobalem, aby se nám nespálila vrchní vrstva. Poté alobal odstraníme a pečeme dalších 90 minut.
Během pečení maso občas podlijeme vlastní šťávou - takhle zůstane maso šťavnaté a nabere krásnou zlatavou barvu.
Já se řídím pravidlem, že na každých 500 g krkovice počítám 60 minut pečení.
Než maso podáme, necháme ho ještě 10 minut odpočívat.