Pečená husa
Oslavte svátek sv. Martina tradiční svatomartinskou husou s modrým zelím.
Ingredience
Suroviny
- 4 kg celá husa
- 5 jablek
- 3 cibule
- sůl
- Svazek tymiánu
- 25 g Celý kmín
- 1 ks badyánu
- 5 ks bobkový list
- Med
- Červená víno na podlití husy
Na zelí
- 3 kg celá hlávka modrého zelí střední velikosti
- 5 jablek oloupaných bez jader
- 1 cibule
- 50 g špeku
- kmín
- 50 g rozinek
- 1 ks skořice
- 1 ks badyánu
- 300 ml pomerančová jablečná šťáva
- 100 ml jablečný ocet
- cukr podle chuti
- sůl
- bramborový škrob na zahuštění
Nejnovější letáky
Postup
Husu očištěnou od peří a vnitřností si nejdříve pěkně nasolíme a opepříme. Poté naplníme směsí nakrájených jablek a cibule. Přidáme celý kmín, čerstvý tymián, bobkový list a badyán, toho nám ale stačí jen 1 ks (je hodně aromatický, kdo chce, vynechá ho).
Takto nasolenou a okořeněnou husu necháme alespoň 12 hodin odležet. Je to důležité, aby dostala vlhkost z kůže a aby byla kůže pěkně vypečená do křupava a chutná.
Před pečením husu malinko podlijeme vínem a obložíme zbytkem směsi z jablek a cibule s kořením, kterou jsme husu naplnili. Zakryjeme alobalem, aby se husa zbytečně nevysušovala.
Husu pečeme v předehřáté troubě na 115 °C. Je dobré si to naplánovat přes noc, budeme ji vcelku péct skoro 9 hodin, tedy nejlépe tak, aby nám čas vyšel s rezervou přesně na oběd. Takže nastavit troubu na samospoušť a v klidu můžeme jít spát.
Ráno husu podléváme výpekem, který se nám během pečení vytvořil. Poslední dvě hodiny husu pečeme odkrytou, aby kůrka dostala zlatou barvu. Z jedné naběračky výpeku smíchané s medem, tymiánem a solí si vytvoříme omáčku, kterou husu potíráme a vmasírováváme tak, aby kůrka byla křupavá a upečená dozlatova. Cca půl hodiny před koncem pečení zvýšíme teplotu na 160 °C a pak už jen hlídáme, aby kůrka získala perfektní barvu.
K husičce patří neodmyslitelně i zelí. Ve větším hrnci si na sádle orestujeme kousek špeku s cibulí a kmínem do zlatova. Poté přidáme zelí nakrouhané na nudličky a nasolené, jablka nakrájená na kostky bez jadérek, rozinky, skořici a badyán. Podlijeme pomerančovým nebo jablečným džusem a pod poklicí necháme dusit tak dlouho, dokud nám zelí dostatečně nezměkne. Trvá to cca 30 minut.
Poté zelí dochutíme solí, cukrem a jablečným octem. Je jemnější, ale pokud nejste na tento ocet zvyklí, klidně použijte i kvasný ocet.
6
Na zahuštění zelí použijeme jen vodu s bramborovým škrobem, kterou postupně po troškách přiléváme do zelí tak, abychom měl požadovanou hustotu zelí.
Jakmile máme hotovou husu i zelí, můžeme podávat se sklenkou svatomartinského vína.