INZERCE
Pečená husa

Pečená husa

Oslavte svátek sv. Martina tradiční svatomartinskou husou s modrým zelím.

INZERCE

Ingredience

porce
4

Suroviny

  • 4 kg celá husa Přidáno do
  • 5 jablek Přidáno do
  • 3 cibule Přidáno do
  • sůl Přidáno do
  • Svazek tymiánu Přidáno do
  • 25 g Celý kmín Přidáno do
  • 1 ks badyánu Přidáno do
  • 5 ks bobkový list Přidáno do
  • Med Přidáno do
  • Červená víno na podlití husy Přidáno do

Na zelí

  • 3 kg celá hlávka modrého zelí střední velikosti Přidáno do
  • 5 jablek oloupaných bez jader Přidáno do
  • 1 cibule Přidáno do
  • 50 g špeku Přidáno do
  • kmín Přidáno do
  • 50 g rozinek Přidáno do
  • 1 ks skořice Přidáno do
  • 1 ks badyánu Přidáno do
  • 300 ml pomerančová jablečná šťáva Přidáno do
  • 100 ml jablečný ocet Přidáno do
  • cukr podle chuti Přidáno do
  • sůl Přidáno do
  • bramborový škrob na zahuštění Přidáno do
INZERCE

Postup

360 min.
1. Krok

Husu očištěnou od peří a vnitřností si nejdříve pěkně nasolíme a opepříme. Poté naplníme směsí nakrájených jablek a cibule. Přidáme celý kmín, čerstvý tymián, bobkový list a badyán, toho nám ale stačí jen 1 ks (je hodně aromatický, kdo chce, vynechá ho).

Pečená husa - krok přípravy 1
2. Krok

Takto nasolenou a okořeněnou husu necháme alespoň 12 hodin odležet. Je to důležité, aby dostala vlhkost z kůže a aby byla kůže pěkně vypečená do křupava a chutná.

Pečená husa - krok přípravy 1
3. Krok

Před pečením husu malinko podlijeme vínem a obložíme zbytkem směsi z jablek a cibule s kořením, kterou jsme husu naplnili. Zakryjeme alobalem, aby se husa zbytečně nevysušovala.

4. Krok

Husu pečeme v předehřáté troubě na 115 °C. Je dobré si to naplánovat přes noc, budeme ji vcelku péct skoro 9 hodin, tedy nejlépe tak, aby nám čas vyšel s rezervou přesně na oběd. Takže nastavit troubu na samospoušť a v klidu můžeme jít spát.

Pečená husa - krok přípravy 1
5. Krok

Ráno husu podléváme výpekem, který se nám během pečení vytvořil. Poslední dvě hodiny husu pečeme odkrytou, aby kůrka dostala zlatou barvu. Z jedné naběračky výpeku smíchané s medem, tymiánem a solí si vytvoříme omáčku, kterou husu potíráme a vmasírováváme tak, aby kůrka byla křupavá a upečená dozlatova. Cca půl hodiny před koncem pečení zvýšíme teplotu na 160 °C a pak už jen hlídáme, aby kůrka získala perfektní barvu.

Pečená husa - krok přípravy 1
6. Krok

K husičce patří neodmyslitelně i zelí. Ve větším hrnci si na sádle orestujeme kousek špeku s cibulí a kmínem do zlatova. Poté přidáme zelí nakrouhané na nudličky a nasolené, jablka nakrájená na kostky bez jadérek, rozinky, skořici a badyán. Podlijeme pomerančovým nebo jablečným džusem a pod poklicí necháme dusit tak dlouho, dokud nám zelí dostatečně nezměkne. Trvá to cca 30 minut.

Pečená husa - krok přípravy 1
7. Krok

Poté zelí dochutíme solí, cukrem a jablečným octem. Je jemnější, ale pokud nejste na tento ocet zvyklí, klidně použijte i kvasný ocet.

Pečená husa - krok přípravy 1
8. Krok

6

Pečená husa - krok přípravy 1
9. Krok

Na zahuštění zelí použijeme jen vodu s bramborovým škrobem, kterou postupně po troškách přiléváme do zelí tak, abychom měl požadovanou hustotu zelí.

10. Krok

Jakmile máme hotovou husu i zelí, můžeme podávat se sklenkou svatomartinského vína.

Pečená husa - krok přípravy 1

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Mascarpone

130 recepty

Rýže

176 recepty

Bezmasé pokrmy

1343 recepty

Masové pokrmy

1376 recepty

Těstoviny

302 recepty

Saláty

266 recepty

Sušení

28 recepty

Dýně

51 recepty

Oběd

2805 recepty

Dezert

1886 recepty

Smažené

489 recepty