Zdroj: Pixabay: mjpatter
Nejlepší bezlepkový dýňový koláč
Tento bezlepkový dýňový koláč si zachovává strukturu koláče a autentickou dýňovou chuť.
Ingredience
Pečivo:
- 1 šálek Bezlepková hladká mouka
- 1 čajová lžička Xanthanová guma (pokud ji vaše směs mouky již neobsahuje).
- 1 polévková lžíce krupicový cukr
- 31⁄2 oz Studené nesolené máslo nakrájené na kousky
- 1 Velký vaječný žloutek
Náplň:
- 15 oz Konzervované dýňové pyré
- 300 ml Dvojitá smetana
- 3 Velká vejce
- 0.7 šálek hnědý cukr
- 1⁄4 čajová lžička sůl
- 1 čajová lžička skořice
- 1⁄2 čajová lžička Ginger
- 1⁄4 čajová lžička muškátový oříšek
- 0.125 čajová lžička Hřebíček
Nejnovější letáky
Postup
Začněte předehřátím trouby na 350 stupňů.
Nejprve si připravíme těsto smícháním bezlepkové hladké mouky, xantanové gumy, krupicového cukru a másla ve velké míse, dokud nezískáme strukturu připomínající strouhanku. To můžeme udělat pomocí mixéru na těsto nebo jednoduše prsty.
Do směsi přidejte žloutek a míchejte, dokud se směs nespojí v těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a před použitím ho dejte alespoň na 45 minut vychladit do chladničky.
Těsto rozválejte na lehce pomoučeném povrchu (nezapomeňte použít bezlepkovou mouku) a položte ho na 9palcovou koláčovou mísu. Okraje ořízněte a pak ho dejte zpět do lednice na dalších 15 minut, aby bylo těsto křupavé.
Pečivo upečte naslepo (bez náplně) tak, že ho přikryjete pergamenem na pečení a naplníte sušenými fazolemi. Pečte asi 15 minut, pak fazole a pergamen odstraňte a pečte dalších 5 minut. Tím zabráníte tomu, aby se dno po přidání dýňové směsi rozmočilo.
Na náplň smíchejte dýňové pyré z konzervy, smetanu, vejce, hnědý cukr, sůl a koření (skořici, zázvor, muškátový oříšek a hřebíček) ve velké míse, dokud se dobře nespojí.
Nalijte náplň na těsto a pečte asi 40 minut nebo dokud náplň uprostřed neztuhne.
Před podáváním nechte koláč vychladnout, aby náplň zcela ztuhla a zajistila vždy dokonalý plátek.