Zdroj: madeleinesteinbach from Canva
Mazanec z kvásku
Tradiční český Velikonoční mazanec z kvásku je voňavý, nadýchaný a měkoučký. Zachutná určitě celé rodině. Příprava není složitá, jen je potřeba mít trochu trpělivosti.
Ingredience
Kvásek:
- 150 g manitobské mouky
- 100 g vody
- 1 pl kvásku
Těsto:
- kvásek
- 250 g manitobové mouky
- 80 g cukru
- špetka soli
- 90 g mléka
- 2 žloutky
- 50 g masla
- vanilka
- 50 g sušeného ovoce
Další:
- 1 ks žloutek s kapkou mléka
- Mandlové lupínky
Nejnovější letáky
Postup
Večer před pečením připravte kvásek. V míse smíchejte mouku s vodou a kváskem. Nechte ho kynout při pokojové teplotě asi 9 hodin.
Do moučné směsi přidejte mouku, cukr a žloutky a několik minut hněťte. Poté do těsta přidejte máslo, vanilku a špetku soli.
Nakonec do těsta přidejte přes noc namočené sušené ovoce.
Těsto přikryjte a nechte 3 hodiny kynout. Během této doby ho dvakrát přeložte.
Jakmile těsto vykyne, vyndáme ho na pracovní plochu a rukama z něj vytvarujeme bochník.
Těsto položíme na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjeme velkou mísou a necháme 4 hodiny kynout.
Předehřejte troubu na 200 stupňů, potřete sádlo žloutkem a přidejte trochu mléka.
Posypte je plátky mandlí a nakrájejte do kříže.
Pečte přibližně 50 minut.