Zdroj: Aleksandrs Samuilovs from Canva
Masarykove sušenky
Toto tradiční české pečivo Masarykove sušenky je jednoduché na přípravu a má skvělou chuť.
Ingredience
- 300 g hladké mouky
- 200 g masla
- 100 g cukru moučky
- 1 Lžíce kakaa
- 1 kus vajíčko
- špetka soli
- 100 g vlašských ořechů
Nejnovější letáky
Postup
Nejdříve si připravujeme sušenkové těsto. Do misky si odvažujeme hladkou mouku, přidáme cukr moučku, kakao, špetku soli a nakrájené máslo. Vše dobře promícháme a zpracujeme do drobenky. Je potřeba věnovat této fázi dostatek času, protože jen tak dosáhneme dokonale křehkých sušenek.
Poté přidáme vlašské ořechy, které jsme předtím hrubě posekali. Pokud máte rádi velmi ořechovou chuť, můžete přidat ořechy více, stačí jen změnit poměr sušenek. Není třeba obávat se experimentování.
Pak přidáme vajíčko a vše promícháme do hladka. Těsto zpracováváme do chvíle, kdy se přestane lepit na prsty. Dáváme pozor, abychom těsto nepřepracovali, jinak by sušenky nebyly křehké.
Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme zhruba na půl hodiny odpočívat v chladničce. Tento krok je důležitý pro to, aby se těsto po vytvarování sušenek nerozteklo při pečení.
Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a plech si vystelíme pečicím papírem.
Těsto vyndáme z chladničky a na pomoučněném válečku ho rozválíme na asi půl centimetru. Pak vykrajujeme sušenky tvarovkou podle našeho výběru.
Sušenky pak ukládáme na plech a pečeme zhruba 15-20 minut nebo do zlatava.