Zdroj: tataks from Getty Images
Makový estonský kringel
Estonský kringel je tradiční sváteční pečivo, které se často podává na Vánoce. Tento recept je s upraveným náplní z máku, který dodá sladký kontrast k měkkému kynutému těstu.
Ingredience
Těsto:
- 250 ml mléko
- 80 g máslo
- 2 ks žloutky
- 600 g hladká mouka
- 1 Lžíce cukr krupice
- 1 Lžíce vanilkový cukr
- 1 lžička sůl
- 1 kostka droždí
Maková náplň:
- 100 g mletý mák
- 200 ml mléko
- 1 Lžíce povidla
- 3 Lžíce cukr krupice
- 1 Lžíce rum
Nejnovější letáky
Postup
Na těsto smíchejte všechny ingredience a nechte ho vykynout na teplém místě.
Náplň - máslo smíchejte se skořicí a cukrem.
Dejte vařit mléko, do něj nasypte mák s cukrem.
Za stálého míchání vařte, dokud nevznikne kaše, kterou přiveďte k varu a odstavte z plamene.
Pak vmíchejte povidla s rumem.
Zapnete troubu na 170 °C a připravte si 2 plechy, které vyložte pečicím papírem.
Nakynuté těsto rozdělte na dvě části, které rozválejte na tenké placky a potřete je makovou náplní. Jednu po druhé srolujte (ruličky přeneste na plech, je to pak jednodušší) a rozřízněte napůl. Poté na plechu vytvořte pletenec, který nakonec zatočte do věnce.
Pečte 20–25 minut. Po upečení nechte na mřížce vychladnout.