Luxusně nadýchaný mazanec
Vyrobený tradičním způsobem z kvasu, mouky, mléka pokojové teploty, lžící cukru, žloutků, másla, špetky soli, postupně přidaných rozinek a mandlových plátků.
Ingredience
Těsto
- 500 g polohrubá mouka
- 3 žloutek
- 75 g moučkový cukr
- 100 g rozpuštěné máslo
- Sůl
- plátky mandlí
- rozinky
Ostatní
- 300 ml mléko
- 1 polévková lžíce polohrubá mouka
- 1 polévková lžíce krystalový cukr
- 30 g čerstvé droždí
Nejnovější letáky
Postup
Jako první si uděláme kvas z mléka pokojové teploty, lžíce mouky a lžíce cukru. Necháme na teplém místě vykynout zakryté pod čistou kuchyňskou utěrkou.
Mouku sypeme do větší mísy. K ní přidáme žloutky, máslo, špetku soli a kvas. Rukama postupně vmícháme rozinky a plátky mandlí a vypracujeme těsto, které necháme kynout alespoň na dvojnásobek své velikosti na teplém místě.
Když nám těsto vykynulo, zpracujeme ho rukama do tvaru mazance a přeložíme do papírem vystlané formy nebo na plech. Pečeme v předehřáté troubě prvních 10 minut na 220 stupňů a když se začne zbarvovat do zlata, teplotu snížíme na 150 a dopečeme. Zda je mazanec hotový zjistíme testem s dřevěnou špachtlí. Po upečení ho potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí.