Linecký koláč s jablky
Ingredience
Těsto
- 300 g mouka hladká speciální
- Štipka Soli
- 175 g změklé máslo
- 70 g moučkový cukr
- 1 pl vanilkový cukr
- 1 ks vejce
Plnka
- 5 ks jablko
- 1⁄2 ks Citronová šťáva
- 20 g rozinky
- 40 g Krupicový cukr
- 2 pl vanilkový cukr
- 1 čl Mletá skořice
- 2 pl mleté ořechy
- 1 vejce
- 1 bal Skořicový cukr na posypání
Nejnovější letáky
Postup
Všechny suroviny na těsto dáme do misky a mixérem s nástavci na hnětení zpracujeme na hladké těsto. Pokud je potřeba, můžeme přidat ještě trochu mouky nebo trochu studené vody. Těsto dáme do fólie a na 30 minut odložíme do lednice. Troubu předehřejeme na 200C, dortovou formu o průměru 25 cm vymažeme a vysypeme moukou.
Jablka umyjeme, rozčtvrtíme, zbavíme jader a nakrájíme na kostky, pokapeme citronovou šťávou. Přidáme rozinky, krupicový a vanilkový cukr a skořici.
Těsto rozdělíme na 1/3 a 2/3. Tu větší část vyválíme do většího kruhu a přeneseme do formy tak, aby vznikl vysoký okraj. Dno propícháme vidličkou a posypeme mletými ořechy a naneseme jablkovou náplň. Zbývající těsto také vyválíme na kruh a kolečkem nakrájíme na 2 cm široké pruhy. Ty položíme na náplň ve formě a vytvoříme mřížku. Okraje dobře přitlačíme a vidličkou na nich vytvoříme ozdobný okraj. Těsto potřeme rozšlehaným vejcem a koláč pečeme v předehřáté troubě 40 minut. Vyndáme, necháme vychladnout a posypeme skořicovým cukrem.