Zdroj: Pixabay
Lemon meringue pie
Citrónový koláč - „Lemon Meringue Pie“ je klasický americký koláč s bohatou citrónový náplní a zářivou meruňkovou polevou. Tento osvěžující dezert je ideální pro teplé letní dny.
Ingredience
- 200 g hladké mouky
- 125 g masla
- 4 Citrony
- 5 vajíček
- 200 g cukru
- 1 vanilka cukr
- 250 ml vody
- 2 Lžíce kukuřičného škrobu
- špetka soli
- 200 g moučkového cukru
Nejnovější letáky
Postup
Předehřejte troubu na 180°C. V misce smíchejte mouku, máslo, 1 vejce, 50 g cukru a špetku soli. Zpracujte na hladké těsto. Těsto vyválejte a vložte do formy na koláč. Pečte v troubě asi 15 minut a poté vyjměte a nechte vychladnout.
Mezitím připravte citrónový krém. Do hrnce vlijte citrónovou šťávu, kůru, 150 g cukru, vodu a kukuřičný škrob. Přiveďte k varu a vařte asi 5 minut, než směs zhoustne.
Ve velké misce šlehajte 4 žloutky a pomalu přidejte horký citrónový krém. Dobře promíchejte a vlijte směs na vychladlý koláčový korpus.
Ve druhé misce vyšlehejte 4 bílky se špetkou soli do tuha. Pomalu přidejte moučkový cukr a šlehejte, dokud není bílá hmota pevná a lesklá. Polevu rozetřete na citrónový krém.
Koláč vraťte do trouby a pečte dalších 15 až 20 minut, dokud poleva nebude zlatohnědá a krásně nafouklá. Poté nechte vychladnout na mřížce.
Servírujte koláč vychlazený, dozdobený citrónovými krůpěji nebo máta.