INZERCE

Zdroj: Pixabay

Lahodný dort s čerstvou jahodovou pěnou

Jahodový pěnový dort je nádherný a osvěžující dort s ovocnou náplní, ideální pro jarní a letní oslavy. Vrstvy měkkého, vzdušného piškotového dortu jsou proloženy nadýchanou jahodovou pěnou a na závěr jsou doplněny lesklou vrstvou jahodové polevy.

INZERCE

Ingredience

porce
12

Na dort:

  • 6 Velká vejce, oddělená Přidáno do
  • 1 šálek Univerzální mouka Přidáno do
  • 1 šálek krystalový cukr Přidáno do
  • 12 čajová lžička prášek do pečiva Přidáno do
  • 14 čajová lžička sůl Přidáno do

Na jahodovou pěnu:

  • 2 šálky čerstvé jahody, oloupané a nakrájené na kousky Přidáno do
  • 1 šálek krystalový cukr Přidáno do
  • 2 pl želatina v prášku Přidáno do
  • 14 šálek studená voda Přidáno do
  • 2 šálky Těžká smetana, chlazená Přidáno do

Jahodová poleva:

  • 1 šálek čerstvé jahody, oloupané a nakrájené na kousky Přidáno do
  • 12 šálek krystalový cukr Přidáno do
  • 1 polévková lžíce želatina v prášku Přidáno do
  • 2 pl studená voda Přidáno do
INZERCE

Postup

180 min.
1. Krok

Začněte pečením koláče: předehřejte troubu na 180 °C (350 °F). Vymažte a vysypte moukou 9palcovou formu.

2. Krok

V míse vyšlehejte bílky do pěny. Postupně přidávejte cukr a šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky. V jiné míse lehce ušlehejte žloutky. Žloutky, mouku, prášek do pečiva a sůl vmíchejte do bílkové směsi. Těsto nalijte do připravené formy.

3. Krok

Pečte asi 20-25 minut nebo dokud špejle nevyjde čistá. Po upečení nechte vychladnout.

4. Krok

Přejděte k pěně: jahody rozmixujte v mixéru. Přidejte cukr a znovu rozmixujte dohladka.

5. Krok

Želatinu v malém hrnci zalijte studenou vodou a nechte minutu stát. Po změknutí ji zahřívejte na mírném ohni a míchejte, dokud se želatina zcela nerozpustí. Želatinovou směs vmíchejte do jahodové směsi.

6. Krok

Smetanu šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Do šlehačky postupně vmíchejte jahodovou směs, dokud se dobře nepromíchá. Pěnu nalijte na vychladlý dort ve formě. Nechte v chladničce ztuhnout.

7. Krok

Na polevu: Postupujte stejně jako u pěny, ale nepřidávejte šlehačku. Tuto polevu rozetřete na ztuhlou pěnovou vrstvu. Vraťte dort do chladničky, dokud poleva neztuhne.

8. Krok

Nakonec odstraňte boky formy, nakrájejte koláč na plátky a podávejte ho vychlazený.

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Saláty

266 recepty

Mascarpone

130 recepty

Masové pokrmy

1378 recepty

Sušení

28 recepty

Vánoční

83 recepty

Zelí

165 recepty

Rýže

176 recepty

Snídaně

662 recepty