Zdroj: Pixabay
Lahodný dort s čerstvou jahodovou pěnou
Jahodový pěnový dort je nádherný a osvěžující dort s ovocnou náplní, ideální pro jarní a letní oslavy. Vrstvy měkkého, vzdušného piškotového dortu jsou proloženy nadýchanou jahodovou pěnou a na závěr jsou doplněny lesklou vrstvou jahodové polevy.
Ingredience
Na dort:
- 6 Velká vejce, oddělená
- 1 šálek Univerzální mouka
- 1 šálek krystalový cukr
- 1⁄2 čajová lžička prášek do pečiva
- 1⁄4 čajová lžička sůl
Na jahodovou pěnu:
- 2 šálky čerstvé jahody, oloupané a nakrájené na kousky
- 1 šálek krystalový cukr
- 2 pl želatina v prášku
- 1⁄4 šálek studená voda
- 2 šálky Těžká smetana, chlazená
Jahodová poleva:
- 1 šálek čerstvé jahody, oloupané a nakrájené na kousky
- 1⁄2 šálek krystalový cukr
- 1 polévková lžíce želatina v prášku
- 2 pl studená voda
Nejnovější letáky
Postup
Začněte pečením koláče: předehřejte troubu na 180 °C (350 °F). Vymažte a vysypte moukou 9palcovou formu.
V míse vyšlehejte bílky do pěny. Postupně přidávejte cukr a šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky. V jiné míse lehce ušlehejte žloutky. Žloutky, mouku, prášek do pečiva a sůl vmíchejte do bílkové směsi. Těsto nalijte do připravené formy.
Pečte asi 20-25 minut nebo dokud špejle nevyjde čistá. Po upečení nechte vychladnout.
Přejděte k pěně: jahody rozmixujte v mixéru. Přidejte cukr a znovu rozmixujte dohladka.
Želatinu v malém hrnci zalijte studenou vodou a nechte minutu stát. Po změknutí ji zahřívejte na mírném ohni a míchejte, dokud se želatina zcela nerozpustí. Želatinovou směs vmíchejte do jahodové směsi.
Smetanu šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Do šlehačky postupně vmíchejte jahodovou směs, dokud se dobře nepromíchá. Pěnu nalijte na vychladlý dort ve formě. Nechte v chladničce ztuhnout.
Na polevu: Postupujte stejně jako u pěny, ale nepřidávejte šlehačku. Tuto polevu rozetřete na ztuhlou pěnovou vrstvu. Vraťte dort do chladničky, dokud poleva neztuhne.
Nakonec odstraňte boky formy, nakrájejte koláč na plátky a podávejte ho vychlazený.