Kynutý švestkový koláč s drobenkou
Kynutý švestkový koláč je klasická česká dezertní specialita, která se nejčastěji peče v letních a podzimních měsících, kdy jsou čerstvé švestky v hojnosti dostupné. Je to vynikající kombinace nadýchaného těsta, sladkých švestek a křupavé drobenky, která dokáže lahodně zakončit každé jídlo.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 1 kontejnery mléka
- 1 vejce
- 50 g droždí
- sůl
- 1 kg švestek
- 150 g cukru
- 200 g polohrubé mouky
- 125 g cukru krupice
- 175 g masla
Nejnovější letáky
Postup
Mouku, cukr, sůl, rozdrobené droždí a vlažné mléko zpracujte do hladkého těsta. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte trochu mléka.
Těsto nechte asi hodinu kynout na teplém místě.
Mezitím si připravte náplň. Švestky omyjte, vykostěte a pokrájejte na menší kousky. Poté je promíchejte s cukrem.
Pro drobenku smíchejte mouku s cukrem a máslem, dokud nevznikne hrubší směs.
Do vymazané a vysypané formy vyložte vykynuté těsto, na něj rovnoměrně rozdělte švestky a posypte drobenkou.
Pečte asi 30 minut v předehřáté troubě na 180 stupňů, dokud koláč nezíská zlatohnědou barvu.
Nechte vychladnout a poté podávejte.