Kynutý koláč se švestkami a mákem
Kynutý švestkový koláč s mákem je tradiční český dezert plný jemného těsta, šťavnatých švestek a sladké mákové náplně. Perfektní na podzimní či letní odpoledne.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 200 g cukru
- špetka soli
- 2 vejce
- 50 g droždí
- 250 ml mléka
- 100 g masla
- 1 kg švestek
- 200 g mletého máku
- 100 g mletých ořechů
- 1 vanilka cukr
- 1 lžička skořice
Nejnovější letáky
Postup
Do mísy si připravte kvásek z mléka, droždí a trochy cukru a nechte kvasit.
Přidejte do mísy mouku, sůl, cukr, rozpuštěné máslo a vejce a zpracujte na hladké těsto.
Nechte těsto kynout na teplém místě asi hodinu.
Mezitím si očistěte švestky a nakrájejte je na menší kousky.
Když je těsto vykynuté, rozdělte ho na dva díly a vyválejte na pomoučněné ploše.
První část těsta položte na plech vyložený pečícím papírem.
Posypte švestkami a posypte cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a skořicí.
Přidejte druhou polovinu těsta a na ni rovnoměrně rozetřete směs mletého máku a mletých ořechů smíchanou s cukrem.
Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 45 minut.
Nechte koláč vychladnout a poté ho můžete podávat. Kynutý švestkový koláč s mákem a drobenkou je na světě.