INZERCE

Kynutý koláč se švestkami a mákem

Kynutý švestkový koláč s mákem je tradiční český dezert plný jemného těsta, šťavnatých švestek a sladké mákové náplně. Perfektní na podzimní či letní odpoledne.

INZERCE

Ingredience

porce
8
  • 500 g hladké mouky Přidáno do
  • 200 g cukru Přidáno do
  • špetka soli Přidáno do
  • 2 vejce Přidáno do
  • 50 g droždí Přidáno do
  • 250 ml mléka Přidáno do
  • 100 g masla Přidáno do
  • 1 kg švestek Přidáno do
  • 200 g mletého máku Přidáno do
  • 100 g mletých ořechů Přidáno do
  • 1 vanilka cukr Přidáno do
  • 1 lžička skořice Přidáno do
INZERCE

Postup

90 min.
1. Krok

Do mísy si připravte kvásek z mléka, droždí a trochy cukru a nechte kvasit.

2. Krok

Přidejte do mísy mouku, sůl, cukr, rozpuštěné máslo a vejce a zpracujte na hladké těsto.

3. Krok

Nechte těsto kynout na teplém místě asi hodinu.

4. Krok

Mezitím si očistěte švestky a nakrájejte je na menší kousky.

5. Krok

Když je těsto vykynuté, rozdělte ho na dva díly a vyválejte na pomoučněné ploše.

6. Krok

První část těsta položte na plech vyložený pečícím papírem.

7. Krok

Posypte švestkami a posypte cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a skořicí.

8. Krok

Přidejte druhou polovinu těsta a na ni rovnoměrně rozetřete směs mletého máku a mletých ořechů smíchanou s cukrem.

9. Krok

Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 45 minut.

10. Krok

Nechte koláč vychladnout a poté ho můžete podávat. Kynutý švestkový koláč s mákem a drobenkou je na světě.

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Mascarpone

128 recepty

Dorty

313 recepty

Smažené

485 recepty

Pečivo

515 recepty

Saláty

264 recepty

Dýně

49 recepty

Oběd

2754 recepty

Droždí

242 recepty