Zdroj: iuliia_n from Canva
Kynutý koláč se švestkama
Tento tradiční český koláč je neodolatelný v kombinaci s chutí čerstvých švestek a kynutého těsta. Vhodný na oslavy, večírky nebo jako desert pro rodinný oběd či večeři.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička Soli
- 50 g cukru
- 15 g sušeného droždí
- 250 ml mléka
- 75 g masla
- 2 vejce
- 1 kg švestek
- Třtinový cukr na posypání
- Mletá skořice na posypání
Nejnovější letáky
Postup
Mouku, sůl, cukr a droždí smíchejte v míse. Rozehřejte mléko do teplé, ne horké teploty a přidejte do mísy. Přidejte rozpuštěné máslo a vejce a promíchejte dohromady.
Těsto si nechte vykynout na teplém místě asi hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Mezitím omyjte a očistěte švestky. Pokud jsou velké, rozkrojte je na polovinu.
Vykyne-li těsto, vyložte ho na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně ho rozprostřete. Na těsto rovnoměrně rozmístěte švestky a posypte třtinovým cukrem a skořicí.
Koláč pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25-30 minut, dokud není těsto zlatohnědé a švestky jsou měkké.
Nechte koláč vychladnout, než ho podáváte.