Kynutý koláč s drobenkou
Měkký, nadýchaný, šťavnatý a křupavý švestkový koláč jako od babičky.
Ingredience
Těsto
- 500 g polohrubá mouka
- 1⁄2 kostka kvasinky
- 1 pl krystalový cukr
- 125 g rozpuštěné máslo
- 2 ks žloutek
- 60 g moučkový cukr
- 300 ml plnotučné mléko
- 1⁄4 čl Sůl
- 400 g sušené švestky
- 2 Balíčky vanilkový cukr
- 1 čl skořice
Ostatní
- 6 pl hrubá mouka
- 6 pl krystalový cukr
- 100 g máslo
Nejnovější letáky
Postup
100 ml mléka ohřejeme na cca 37°C, přidáme 1 PL krystalového cukru a droždí. Necháme cca 10 minut kynout na teplém místě.
Do misky si dáme hladkou mouku, moučkový cukr, rozpuštěné máslo, žloutky, zbývající mléko, sůl a droždí. Vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě 1 hodinu kynout.
Předehřejeme troubu na 180 °C a plech vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto rukama rozprostřeme na plech.
Švestky opláchneme, osušíme a odpeckujeme. Polovinu švestek položíme na těsto kůží dolů. Posypeme vanilkovým cukrem a mletou skořicí.
Z mouky, cukru a másla vypracujeme drobenku tak, že suroviny drobíme mezi prsty až nám vznikne sypká hmota. Poté jí posypeme koláč.
Pečeme přibližně 25 minut při teplotě 180°C do růžova.
Necháme vychladit a můžeme podávat. Dobrou chuť