INZERCE
Krůtí roláda

Krůtí roláda

Zkuste pro své hosty připravit jedinečný gastronomický zážitek a překvapte je netradiční krůtí roládou se slaninou a originální nádivkou s houbami a meruňkami.

INZERCE

Ingredience

porce
4

Na krůtí prsa

  • 1 krůtí velké prso s motýlkem Přidáno do
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř Přidáno do
  • 25 ml olivový olej extra virgin Přidáno do
  • 6 plátky italské pancetty nebo kvalitní sušené šunky Přidáno do

Na houbovou nádivku s meruňkami

  • 50 ml olivového oleje Přidáno do
  • 2 Cibule nakrájené nadrobno Přidáno do
  • 100 g nakrájených čerstvých nebo mražených hub Přidáno do
  • 4 lžice nasekané petrželky natě z cibulky Přidáno do
  • 1 Hřebíček česnek nasekany Přidáno do
  • 100 g mražených sušených meruněk nakrájene Přidáno do
  • 120 g strouhanky Přidáno do
  • 2 Lžíce mascarpone Přidáno do

Na ozdobu

  • máslo Přidáno do
  • 2 malé cibulky Přidáno do
  • 2 plátky pancetty Přidáno do
  • 8 malých letních jablek Přidáno do
  • a nakrájených na čtvrtky zbavených jádřinců Přidáno do
  • 1 snítkya rozmarýnu Přidáno do
INZERCE

Postup

90 min.
1. Krok

1

Krůtí roláda - krok přípravy 1
2. Krok

Předehřejeme troubu na 190 °C a pustíme se do přípravy nádivky. Rozehřejeme olej a šalotku na mírném ohni opečeme do světle zlatavě hnědé barvy. Přidáme houby a orestujeme, aby pustily co nejvíce vody. Přidáme česnek, petržel, jarní cibulku a dochutíme solí a pepřem. Vmícháme nakrájené meruňky a strouhanku, přidáme mascarpone a dobře promícháme. Dáme stranou odpočinout.

Krůtí roláda - krok přípravy 1
3. Krok

Krůtu si naporcujeme a nakrájíme tak, aby se dala pěkně zabalit. Dáme na pracovní desku, krůtí prsa zakryjeme kusem potravinové fólie a úderem paličky nebo válečku je vyrovnáme do rovnoměrné tloušťky. Odstraníme fólii a okořeníme krůtu solí a pepřem a čerstvými bylinkami, rozmarýnem a tymiánem.

Krůtí roláda - krok přípravy 1
4. Krok

Na pečicí papír nebo potravinovou fólii rozložíme vrstvu sušené pancetty (nebo sušené šunky) a potřeme olivovým olejem. Poté na ni dáme okořeněná krůtí prsa a nádivku. Důkladně srolujeme do válečku.

Krůtí roláda - krok přípravy 1
5. Krok

3

Krůtí roláda - krok přípravy 1
6. Krok

Na pánvi s rozehřátým olivovým olejem si orestujeme cibulku, česnek, jablka a sušenou šunku spolu s bylinkami do zlatova. Poté vložíme kus rolády tak, aby se místo spoje opeklo jako první a roláda se nerozjela od sebe. Opékáme cca 5 minut, poté přidáme máslo a podlijeme vývarem nebo ciderovým pivem.

Krůtí roláda - krok přípravy 1
7. Krok

Párkrát roládu výpekem a vývarem přelijeme, aby se nám chuť dostala do celého kusu masa a aby roláda nebyla suchá. Přeneseme do předehřáté trouby, čas od času maso podlijeme.

Krůtí roláda - krok přípravy 1
8. Krok

Pečeme cca 25–30 minut, slanina by měla být krásně zlatavá a křupavá (pokud používáme teploměr na maso, plněná krůta by měla dosáhnout teploty uvnitř vpichu 72 °C).

Krůtí roláda - krok přípravy 1
9. Krok

Na ozdobu přidáme máslo do pánve nastavené na střední teplotu a necháme rozpustit. Vložíme jablka, cibulku, slaninu řeznou stranou dolů. Přisypeme cukr a rozmarýn a opékáme, dokud nezkaramelizují dozlatova.

10. Krok

Po upečení krůtu přendáme na talíř a přikryjeme, aby se udržela v teple, zatímco ji necháme odpočinout. Plech se šťávou uschováme.

11. Krok

Vypečenou šťávu zalijeme kuřecím vývarem, vrátíme k varu a vaříme, dokud se objem tekutiny nezmenší. Přidáme trochu zápražky, aby omáčka zhoustla. Zalijeme smetanou a necháme minutu povařit, dochutíme solí a muškátovým oříškem, bylinkami a ke konci zjemníme máslem.

12. Krok

Servírujeme překrojené na plátky spolu s vypečenými jablky, šalotkou a slaninou. Ozdobit můžeme např. květy lichořeřišnice a přelijeme jemnou omáčkou. Jako příloha se skvěle hodí rané brambory s máslem.

Krůtí roláda - krok přípravy 1

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Saláty

269 recepty

Zelí

166 recepty

Nepečené

202 recepty

Dýně

51 recepty

Dršťky

118 recepty

Rýže

176 recepty

Silvestr

16 recepty

Oběd

2824 recepty

Masové pokrmy

1385 recepty

Pizza

64 recepty