Křenová omáčka s uzeným masem
Vepřová uzená pečeně s křenovou omáčkou, pečený žemlový knedlík
Ingredience
Suroviny
- 800 g uzené vepřové pečeně nebo krkovice s kostí
- 100 g masla
- 200 g cibulka
- 80 g hladké mouky
- 500 ml uzeného vývarů
- 1 ks citron
- 50 g křen
- Sůl a čerstvý pepř
- 200 ml Tučná smetana
Na vývar
- uzené maso
- 200 g mrkve
- 100 g celer
- 100 g Por
- 2 stroužky česneku
- 1 ks cibule
- Divoké koření
Nejnovější letáky
Postup
Uzené maso vložíme do hrnce s vodou. Přidáme zeleninu nakrájenou a divoké koření (bobkový list, nové koření a pepř) a necháme pomalu táhnout na vývar alespoň 1,5 hodiny.
V rozehřátém hrnci si necháme rozpustit máslo na kterém osmahneme nakrájenou cibulku aby změkla. Přidáme hladkou mouku a chvílí restujeme. Zalijeme hotovým uzeným vývarem a vše důkladně rozmícháme abychom neměli hrudky. Vše provaříme aby omáčka zhoustla a mouka se provařila. Nastrouháme čerstvý křen a vložíme do omáčky. Je možné celou omáčku rozmixovat ponorným mixerem aby byla krémová a výraznější.
Krok 5.
Omáčku dochutíme citronovou šťávou a soli kdo má rád sladší chuť přidá i trochu cukru, nakonec zjemníme smetanou a nakrájeným máslem.
Krok 6.
Maso vyjmeme z vývaru a nakrájíme jej na tenké plátky. V horké vodě s octem si připravíme si zastřené vejce a vše společně servírujeme s pečeným knedlíkem a nakonec i trochou čerstvého strouhaného křene navrch.
TIP: Z vývaru je skvělá česneková polévka, stačí přidat nakrájené brambory obrat uzené maso od kosti, nastrouhat česnek. Dochutit majoránkou a kmínem a nakonec zavařit rozmíchané vejce.
Dobrou chuť.