Krémová polévka z pečeneho lilku
úžasna a snadná vegetariánská lilková polevku která se děla askoro sama...
Ingredience
- 2 ks lilek
- 100 ml olivový olej
- 500 ml Kuřecí vývar nebo zeleninový
- 2 ks cibule šalotka
- 3 stroužky česnek
- 4 brambory Syrové očištěné a nakrájené na kostky
- 1 ks čerstvá chilli paprička
- 200 ml mléko
- 15 g mletý římský kmín
- 5 g Sušený koriandr
- 2 g čerstvý tymián
- 50 g čerstvý koriandr nasekaný
- 50 g Bilí jogurt na dekoraci
- citronová šťáva
- 250 g pečené papriky na grilu na dekoraci
- starší bageta na dekoraci jako kruton
Nejnovější letáky
Postup
Lilek propíchejte nožem a potřete olivovým olejem a dejte péct do rozehřáté trouby na 185°C asi na 20 min, aby byla slupka pěkně z pečená a lilek měkký uvnitř. Zuhelnatělá slupka mu dodá krásné kouřové aroma.
Upečený lilek nechte vychladnout, poté odstraňte a vyhoďte tmavé slupky. Dužinu lilku vydlabejte a nahrubo nakrájejte. Mezitím dejte rozehřát 3 lžíce olivového oleje (můžete použít i sezamový dá tomu větší chuťový rozměr Asijského stylu) do nerezového nebo smaltovaného hrnce na polévku se silným dnem na středně vysokou teplotu.
Přidejte nakrájenou cibuli, zlehka ochuťte solí, římským kmínem a sušeným koriandrem chvílí restujte cca 2 min aby se uvolnilo aroma římského kmínu a sušeného koriandru, poté přidejte nakrájený lilek, drcený česnek, syrové nakrájené brambory a nakrájené čerstvé čili papričky.
Znova orestujte dokud vše lehce nezměkne a nezačne se zabarvovat, 5 až 7 minut. Poté zalijte vývarem společně s mlékem a přiveďte k varu. Jakmile polévka zavaří snižte teplotu a 10-15 minut vařte doměkka dokud nebudou všechny ingredience dostatečné měkké aby se dali rozmixovat.
Podle chuti dochuťte a vše přendejte společně s lístky tymiánu a stonky koriandru do výkonného mixerů a vše důkladně rozmixujte do hladka. Poté ještě dochuťte citronovou šťávou a pokud by vám nevyhovovala struktura je možné přecedit přes jemné sítko s jemnými oky. Polévka by měla být dobře ochucená a spíše citrónová proto je lepší dát citrón až ke konci popřípadě při podávaní zakápnout citronovou šťávou a olivovým olejem.
Já na dekoraci použil grilované papriky společně s celozrnnými krutony ale hodí se i bílý jogurt s čerstvým nasekaným koriandrem Tahle polévka se dá podávat i za studená v teplých letních dnech ale v zimě nádherně zahřeje. Dobrou chuť ..