Zdroj: peterzsuzsa from Getty Images
Jehněčí kýta s kostí
Recept na vynikající jehněčí kýtu s kostí, jejíž příprava zabere více času, ale výsledek stojí za to.
Ingredience
- 11⁄2 kg Jehněčí kýta s kostí
- 2 stroužky Česnek
- 3 větvičky Rozmarýn
- 2 větvičky Tymián
- 1 kus cibule
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 2 pl Olivový olej
Nejnovější letáky
Postup
Začněte předehřátím trouby na 180 °C.
Omyjte a osušte jehněčí kýtu a do malých otvorů, které do kýty uděláte nožem, vložte snítky rozmarýnu a tymiánu. Tato technika pomáhá vpravit bylinky do masa, které tak získá jedinečnou a aromatickou chuť.
Oloupejte cibuli a nakrájejte česnek na plátky. Cibule a česnek budou tvořit základ omáčky a dodají pečenému masu potřebnou vlhkost a chuť.
Stehna posypeme solí a čerstvě mletým černým pepřem a potřeme olivovým olejem.
Jehněčí kýtu položte na cibuli a česnek na plech. Můžete je pokapat ještě trochou olivového oleje.
Vložte pekáč do trouby a pečte asi 2 hodiny, nebo dokud se maso nezačne oddělovat od kosti. Pravidelné polévání masa tukem během pečení zajistí jeho šťavnatost.
Jehněčí kýtu vyjměte z trouby a před porcováním ji nechte alespoň 15 minut odpočívat. Tento krok je velmi důležitý, protože maso si tak zachová svou šťavnatost.