Zdroj: Canva
Jednoduché domácí housky
Nejlepší domácí houstičky chutnají nejlépe! Tyto nadýchané domácí housky si zamilujete vy, i vaše děti.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 7 g sušeného droždí
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 300 ml teplé vody
- 2 Lžíce oleje
Nejnovější letáky
Postup
Ve velké míse smíchejte mouku, cukr a sůl.
Udělejte malý důlek uprostřed.
Ve sklenici či malé misce smíchejte droždí s teplou vodou a nechte chvíli odpočívat, dokud se nevytvoří pěna.
Pěnivé droždí přidejte do důlku v mouce.
Přidejte také olej či rozpuštěné máslo.
Postupně začněte hnětet těsto rukama či pomocí stolního mixéru s hákem, dokud nedosáhnete hladkého a elastického těsta.
Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu vody.
Pokud je příliš lepkavé, přidejte trochu mouky.
Přikryjte mísu utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte těsto kynout na teplém místě cca 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Po vykynutí těsto opatrně vyndejte z mísy a přenesete na pomoučenou pracovní plochu.
Lehce ho prohněťte, abyste vyhnali přebytečný vzduch.
Rozdělte těsto na menší kousky a vytvarujte z nich hladké kuličky. Umístěte je na plech s pečicím papírem a nechte ještě chvíli odpočívat, aby ještě trochu povyrostly.
Předehřejte troubu na cca 200 stupňů Celsia.
Housky pečte v předehřáté troubě po dobu přibližně 15-20 minut, dokud nejsou zlatohnědé a dobře propečené.
Vyndejte housky z trouby a nechte je trochu vychladnout na mřížce.
Housky můžete podávat ještě teplé s máslem nebo si je nechat vychladnout a použít je jako základ pro sendviče nebo hamburgery.