INZERCE

Zdroj: https://unsplash.com/photos/5cFqO92t7pM

Jak vyrobit doma kombuchu

Kombucha je sladký čaj, který je následně fermentován pomocí scoby. SCOBY je vlastně zkratka pro symbiotickou kulturu bakterií a kvasinek.

INZERCE

Ingredience

porce
1

Suroviny

  • 3 a půl litru vody Přidáno do
  • 1 šálek cukru nejlépe obyčejný krystalový cukr Přidáno do
  • 8 sáčků černého čaje Přidáno do
  • 2 Lžíce zeleného čaje nebo směsi nebo polévkové sypaného Přidáno do
  • čaje Přidáno do
  • 2 šálky startovacího čaje z poslední várky kombuchy nebo kombuchy zakoupené v Přidáno do
  • obchodě nepasterizované Přidáno do
  • s neutrální příchutí Přidáno do
  • 1 scoby na fermentační sklenici Přidáno do
  • domácí nebo zakoupený online Přidáno do

Nepovinné ochucující doplňky pro plnění do lahví

  • 1 šálky až nakrájeného ovoce Přidáno do
  • 2 šálky až ovocné šťávy Přidáno do
  • 1 Lžíce až polévkové ochuceného čaje například ibišek nebo Earl Grey Přidáno do
  • 14 šálku medu Přidáno do
  • 2 Lžíce až čerstvých bylinek nebo koření Přidáno do
INZERCE

Postup

30 min.
1. Krok

Připravte čajový základ: Přiveďte vodu k varu. Odstavte z ohně a vmíchejte cukr, aby se rozpustil. Vsypte čaj a nechte ho louhovat, dokud voda nevychladne. V závislosti na velikosti konvice to může trvat několik hodin. Proces chlazení můžete urychlit umístěním hrnce doledové lázně.

2. Krok

Přidejte startovací čaj: Jakmile je čaj vychladlý, vyjměte čajové sáčky nebo sceďte sypaný čaj.

3. Krok

Vmíchejte startovací čaj. (Díky zákysovému čaji je tekutina kyselá, což brání nepřátelským bakteriím, aby se v prvních dnech fermentace usídlily.)

4. Krok

Přendejte do sklenic a přidejte skoby: Směs nalijte do skleněné nádoby o objemu ji rozdělte mezi dvě čtvrtlitrové sklenice, v tom případě budete potřebovat 2 skoby) a

5. Krok

čistýma rukama skoby opatrně zasuňte do sklenice. Ústí sklenice zakryjte několika vrstvami pevně utkaného plátna, kávovými filtry nebo papírovými utěrkami zajištěnými gumičkou. (Pokud budete mít problémy s komáry nebo ovocnými muškami, použijte pevně utkané plátno nebo

6. Krok

Papírové utěrky, které hmyz lépe udrží mimo var).

7. Krok

Kvašte 7 až 10 dní: Sklenici uchovávejte při pokojové teplotě, mimo dosah přímého slunečního světla a na místě, kde s ní nikdo nebude manipulovat. Kvašte 7 až 10 dní a pravidelně kombuchu a skoby kontrolujte.

8. Krok

Vyjmutí scoby: Před dalším zpracováním připravte a nechte vychladnout další konvici silného čaje pro další várku kombuchy, jak je popsáno výše. Čistýma rukama opatrně vyjměte scoby z kombuchy a položte jej na čistý talíř. Přitom jej zkontrolujte a odstraňte spodní vrstvu, pokud hodně zhoustne.

9. Krok

Hotovou kombuchu stáhněte do lahví: Odměřte startovací čaj z této várky kombuchy a odložte jej stranou pro další várku. Pomocí malého trychtýře nalijte fermentovanou kombuchu (v případě potřeby ji sceďte) do lahví spolu s případnou šťávou, bylinkami nebo ovocem, které chcete použít jako ochucovadlo. V každé láhvi nechte asi půl centimetru místa na pivo.

10. Krok

Případně kombuchu s příchutěmi nechte den nebo dva louhovat v jiné zakryté sklenici, sceďte a poté stáčejte do lahví).

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Mascarpone

130 recepty

Masové pokrmy

1376 recepty

Saláty

266 recepty

Smažené

489 recepty

Zelí

164 recepty

Oběd

2805 recepty

Dezert

1886 recepty

Těstoviny

302 recepty

Sušení

28 recepty

Dýně

51 recepty