Zdroj: https://unsplash.com/photos/5cFqO92t7pM
Jak vyrobit doma kombuchu
Kombucha je sladký čaj, který je následně fermentován pomocí scoby. SCOBY je vlastně zkratka pro symbiotickou kulturu bakterií a kvasinek.
Ingredience
Suroviny
- 3 a půl litru vody
- 1 šálek cukru nejlépe obyčejný krystalový cukr
- 8 sáčků černého čaje
- 2 Lžíce zeleného čaje nebo směsi nebo polévkové sypaného
- čaje
- 2 šálky startovacího čaje z poslední várky kombuchy nebo kombuchy zakoupené v
- obchodě nepasterizované
- s neutrální příchutí
- 1 scoby na fermentační sklenici
- domácí nebo zakoupený online
Nepovinné ochucující doplňky pro plnění do lahví
- 1 šálky až nakrájeného ovoce
- 2 šálky až ovocné šťávy
- 1 Lžíce až polévkové ochuceného čaje například ibišek nebo Earl Grey
- 1⁄4 šálku medu
- 2 Lžíce až čerstvých bylinek nebo koření
Nejnovější letáky
Postup
Připravte čajový základ: Přiveďte vodu k varu. Odstavte z ohně a vmíchejte cukr, aby se rozpustil. Vsypte čaj a nechte ho louhovat, dokud voda nevychladne. V závislosti na velikosti konvice to může trvat několik hodin. Proces chlazení můžete urychlit umístěním hrnce doledové lázně.
Přidejte startovací čaj: Jakmile je čaj vychladlý, vyjměte čajové sáčky nebo sceďte sypaný čaj.
Vmíchejte startovací čaj. (Díky zákysovému čaji je tekutina kyselá, což brání nepřátelským bakteriím, aby se v prvních dnech fermentace usídlily.)
Přendejte do sklenic a přidejte skoby: Směs nalijte do skleněné nádoby o objemu ji rozdělte mezi dvě čtvrtlitrové sklenice, v tom případě budete potřebovat 2 skoby) a
čistýma rukama skoby opatrně zasuňte do sklenice. Ústí sklenice zakryjte několika vrstvami pevně utkaného plátna, kávovými filtry nebo papírovými utěrkami zajištěnými gumičkou. (Pokud budete mít problémy s komáry nebo ovocnými muškami, použijte pevně utkané plátno nebo
Papírové utěrky, které hmyz lépe udrží mimo var).
Kvašte 7 až 10 dní: Sklenici uchovávejte při pokojové teplotě, mimo dosah přímého slunečního světla a na místě, kde s ní nikdo nebude manipulovat. Kvašte 7 až 10 dní a pravidelně kombuchu a skoby kontrolujte.
Vyjmutí scoby: Před dalším zpracováním připravte a nechte vychladnout další konvici silného čaje pro další várku kombuchy, jak je popsáno výše. Čistýma rukama opatrně vyjměte scoby z kombuchy a položte jej na čistý talíř. Přitom jej zkontrolujte a odstraňte spodní vrstvu, pokud hodně zhoustne.
Hotovou kombuchu stáhněte do lahví: Odměřte startovací čaj z této várky kombuchy a odložte jej stranou pro další várku. Pomocí malého trychtýře nalijte fermentovanou kombuchu (v případě potřeby ji sceďte) do lahví spolu s případnou šťávou, bylinkami nebo ovocem, které chcete použít jako ochucovadlo. V každé láhvi nechte asi půl centimetru místa na pivo.
Případně kombuchu s příchutěmi nechte den nebo dva louhovat v jiné zakryté sklenici, sceďte a poté stáčejte do lahví).