Zdroj: Pixabay: remcoosculiflowers
Jak péct v troubě celé stroužky česneku
Krása tohoto receptu spočívá v jeho jednoduchosti a všestrannosti - pečený česnek lze použít jako pyré do pokrmů, jako zálivku na bruschettu nebo dokonce jako směs do omáček na těstoviny.
Ingredience
- 20 stroužky Celého česneku
- 2 pl olivového oleje
- sůl
- pepř podle chuti
Nejnovější letáky
Postup
Předehřejte troubu na 200 °C. To je ideální teplota, při které se hřebíček upeče, aniž by se spálil.
Připravte česnek na pečení tak, že oloupete většinu vnějších vrstev česnekové cibule. Z vlastní zkušenosti však vím, že slupky jednotlivých stroužků nechte neporušené, protože v nich zůstane šťavnatá chuť, díky níž je česnek jemný a krémový.
Vezměte ostrý nůž a odřízněte asi 1,5 cm od horní části stroužků, abyste odhalili jednotlivé stroužky česneku. To umožní jejich snadné vyjmutí po upečení.
Hlavičky česneku vložte do pekáčku nebo také do formy na muffiny - to jsem zjistila během mnoha pokusů. Udrží česnek na místě a umožňuje snadnou manipulaci.
Každou hlavičku pokapejte asi polévkovou lžící olivového oleje a prsty rozetřete olej po všech odkrytých stroužcích česneku. Vždy přidejte sůl a pepř podle chuti - zvýrazní přirozenou chuť stroužků česneku.
Zakryjte pekáč alobalem. Přikrytí nevynechávejte, protože právě toto uzavřené prostředí pomáhá česnek spařit a změkčit.
Pečte při 200 °C (400 °F) asi 30-40 minut, nebo dokud hřebíček po zmáčknutí nezměkne. Vždy je sledujte, protože trouby se liší a nechcete stroužky česneku spálit.
Po úplném vychladnutí můžete hřebíček snadno vyjmout ze slupky a použít ho ve svých oblíbených receptech.