Jahodový dort s řepovým korpusem
I dort lze připravit zdravěji, výživněji a zároveň chutně. A tento je toho důkazem. Navíc vypadá skvěle a v chuti ani nepoznáte rozdíl oproti klasickému.
Ingredience
Tělo
- 4 ks Vejce
- 60 g Trstinový cukr
- 180 g Bramborové pyré
- 40 g Mezi
- 150 g Hladké špaldové mouky
- 1 balení prášek do pečiva
- vanilkové aroma
Krém
- 500 g Jemného tvarohu
- 200 g smetanový sýr
- 50 g bílé čokolády
- 15 g Sladidlo jsem dala xylitol
- Jahodový džem
Nástroje
- 200 g Mražené jahody
- 3 pl Zlaté trávy vanilkového pudinkového prášku šťáva z jahod
- 1 pl med
Nejnovější letáky
Postup
Z bílků začneme šlehat sníh, postupně přisypávame cukr a šleháme až do tuha. Žloutky rozmícháme s řepovým pyré a medem. Do bílků vmícháme žloutkovou část. Následně prosijeme mouku s práškem do pečiva a smícháme. Připravené těsto rozdělíme do dvou forem vystlaných pečicím papírem a pečeme při teplotě 170 stupňů přibližně 25 minut. Po dopečení stáhneme zespodu pečicí papír a necháme korpusy vychladnout.
Tvaroh a smetanový sýr ušleháme, přidáme rozpuštěnou bílou čokoládu a sladidlo. Vyšleháme hladký krém. Na podnos si dáme jeden korpus a potřeme silnější vrstvou džemu. Na to naneseme krém a přikryjeme druhým korposem. Na vrch dáme opět krém, který rozmažeme i po bocích. Připravený dort dáme do lednice alespoň na 1-2 hodiny.
Jahody dáme do hrnce a rozvaříme je do měkka, můžeme přidat i vodu cca 50ml. Odebere se trochu šťávy a rozmícháme v ní zlatý klas. Jahody rozmixujeme ponorným mixérem, přilijeme rozmíchaný zlatý klas a vaříme do zhoustnutí. Poté necháme vychladnout. Vychladlou polevu roztřeme na vrch dortu a odložíme do lednice, ideálně přes noc. Následně ozdobíme čerstvými jahodami a podáváme.